VRSALJKOVA 'VRAŽJA RUKA'

Šime: jesi li karakter, prevarant ili samo pacer?

28.02.2013 u 09:08

Bionic
Reading

Diego Maradona i Luis Suarez priznali su da su namjerno igrali rukom u puno važnijim utakmicama od sinoćnje Dinamove; nijednom nije zbog toga bilo žao niti su se ispričali. Što će učiniti Šime Vrsaljko?

U redu, doista poražavajuće je to što čak šestorica sudaca nisu vidjela Vrsaljkovo igranje rukom, iako su to morali vidjeti i igrači obaju momčadi u radijusu tridesetak metara od događaja i mnogi televizijski gledatelji, čak i bez usporene snimke. Ostaje nejasno zašto bi sudac Bebek, koji je dotad solidno i uglavnom nepristrano vodio utakmicu, namjerno 'odbio vidjeti' situaciju – susret je ionako bio pri kraju, a veliko je pitanje bi li ovakav Hajduk poslije jedanaesterca čak i s dva igrača više uspio zabiti još jednom.

No zanimljivije od toga je pokušati razumjeti Vrsaljkov motiv. Da je on (ili bilo koji drugi Dinamov igrač) ovakvo nešto napravio na nekoj važnoj – nedajbože europskoj – utakmici i da je sudac to primijetio te odgovarajuće sankcionirao (penal i isključenje), nogometaš bi zbog skandalozno nesportskog i amaterskog poteza vjerojatno bio izvrgnut ruglu javnosti, možda čak i kažnjen od vlastitog kluba. Ovako, ispao je gotovo heroj i bez grižnje savjesti proslavljao pobjedu sa suigračima, među kojima je također nekolicina sigurno vidjela što je napravio.

Na stranu sad tko je u derbiju bio bolji i više zaslužio pobijediti – o tome su mišljenja uglavnom podijeljena po navijačkoj pripadnosti. No neovisno iz kojeg tabora dolazili, ljubitelji nogometa morali bi se upitati: zašto? Kakav će igrač će namjerno ići rukom hvatati loptu u šesnaestercu, u situaciji kad je i vratar iza njega, a utakmica definitivno nije pitanje 'života i smrti' – kao što je bila ona Urugvaja i Gane na SP-u, u kojoj se Luis Suarez poslužio kasnije prozvanom 'vražjom' rukom i tako izravno spriječio ispadanje svoje momčadi?

Vrsaljko je ovim nesportskim potezom najviše je naštetio vlastitom ugledu. Zato će najzanimljivije biti čuti što sam ima za reći o njemu. Karakterni igrač priznao bi namjeru – kao Maradona za 'božju', a Suarez za 'vražju' ruku. Ne bi se nužno morao ni ispričati, kao što to nisu napravili ni Argentinac ni Urugvajac. Pritom nije bilo sporno da su doista igrali rukom, jer to je vidio cijeli svijet – karakter je bio u priznanju da je to bilo namjerno, iz velike želje za pobjedom.

Dinamov se branič ne može izvlačiti na nehotični refleks, jer snimke i fotografije nedvojbeno pokazuju da je posve namjerno rukom blokirao Sušićev šut. Osim toga, Šime nije baš poletarac, nego profesionalac koji je već nastupao za reprezentaciju i imao udvarače među velikim europskim klubovima. Takvi igrači, pogotovo ako je na njih zalijepljena cijena od 4-5 milijuna eura, ovakve stvari naprosto ne rade refleksno – jer ako rade, onda je to dokaz njihove nekvalitete i pokazatelj da im nije mjesto u ozbiljnom klubu ili u reprezentaciji.

Dakle, Šime: jesi li karakter, prevarant ili samo pacer?