ŠTRAJK NOVINARA

Silenzio stampa zbog Berlusconija

02.07.2010 u 16:22

Bionic
Reading

Nacional sindikat tiska Italije (FNSI) pozvao je sve novinare na generalni štrajk 9. srpnja, a kao odgovor na to što talijanski premijer ne poštuje nezavisno informiranje

Jučer se prosvjedovalo u Milanu, Torinu i na Piazza Navoni u Rimu gdje se okupilo 20.000 novinara i ostalih građana

Među prosvjednicima u Rimu bio je i talijanski pisac i dobitnik Nobelove nagrade Dario Fo, ali i veći broj policajaca, izdavača i uglednika koji su zagovarali sadašnje antimafijaške zakone i slobodu informiranja.

Silvio Berlusconi, pak, na putu je u Brazilu, a odgovorio je iz Sao Paula, da bi trebalo organizirati štrajk čitatelja novina.

Premijer je naredio da se ubrza procedura donošenja novog zakona prema kojem bi pokušao kontrolirati njemu nesklone medije što je izazvalo veliko protivljenje u novinarskoj struci i ogorčenje predsjednika Republike Giorgia Napolitano koji je već izjavio da će na takav zakon, koji ulazi u parlamentarnu proceduru 29. srpnja, po potrebi uložiti pravo veta.

Odnosi između premijera i predsjednika jako su loši, naročito nakon što je Berlusconi imenovao Alda Blanchera, svoga prijatelja i jednog od direktora Fininvesta, kao ministra supsidijarnosti i decentralizacije. Blancher je već dvaput bio izveden pred sud zbog financijskih malverzacija.

Drugi razlog nezadovoljstva Napolitana Berlusconijem njegov je projekt zakona Laudo Alfano, kojim pokušava uvesti imunitet svim članovima vlade, čemu se predsjednik i nezavisni novinari oštro protive.