Svjetski dan ljekarnika

Lani na liječenje dijabetesa potrošeno oko pet milijardi kuna: mali dio na lijekove, a preko 80 posto na liječenje komplikacija

24.09.2019 u 15:25

Bionic
Reading

Neispravno uzimanje lijekova dovodi do pogoršanja bolesti i za 20 posto povećava broj hospitalizacija, a time i troškove zdravstvenog sustava, stoga ljekarnici trebaju osigurati da uzimanje lijekova bude ispravno i sigurno, istaknuto je u utorak u povodu Svjetskog dana ljekarništva

Ljekarnici kao stručnjaci mogu pridonijeti da se pacijenti pridržavaju propisane terapije te puno učiniti na prepoznavanju i sprečavanju nuspojava lijekova, koje su šesti uzrok smrti u svijetu, u sprečavanju neželjenih interakcija više vrsta lijekova i sigurnom uzimanju bezreceptnih lijekova, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog farmaceutskog društva.

'Želimo naglasiti ulogu ljekarnika koji predstavljaju zadnji stručni nadzor nad propisanom terapijom lijeka i svojim znanjem i savjetima pomažu svakom pacijentu da lijek uzima na pravilan i siguran način', rekla je predsjednica Sekcije za javnu ljekarničku djelatnost Martina Šepetavc.

Farmaceuti pritom ističu važnost odgovornosti pacijenata, jer oni često odustaju od propisane terapije, što često dovodi do komplikacija bolesti, naročito kod kroničnih bolesnika.

'Svjetska istraživanja pokazala su da preko 50 posto pacijenata ne uzima terapiju ispravno ili je ne uzima uopće, što značajno utječe na ishode liječenja. Lani je na liječenje dijabetesa potrošeno oko pet milijardi kuna, od toga relativno mali dio na lijekove, a preko 80 posto na liječenje komplikacija', kaže predsjednica Hrvatske farmaceutske komore Ana Soldo.

Ovisnost o proizvodima za odčepljivanje nosa

Farmaceuti upozoravaju da je novo izvješće Agencije za lijekove o potrošnji lijekova u 2018. godini pokazalo veliki porast prodaje proizvoda koji se koriste za odčepljivanje nosa.

Oni se mogu koristiti najviše nekoliko dana jer izazivaju sušenje sluznice, a dugo uzimanje izaziva sve učestaliju primjenu i ovisnost te uništenje sluznice nosa.

'Pacijenti pod utjecajem reklama i različitih drugih izvora koriste te proizvode neodgovorno, trebalo bi pripaziti na tu terapijsku skupinu jer se proizvodi mogu koristiti samo tri dana', upozorava Soldo.

Predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva Darko Takač poručuje kako je šteta što hrvatski zdravstveni sustav nije prepoznao ljekarnike kao zdravstvene profesionalce koji bi mogli pridonijeti racionalizaciji potrošnje lijekova, s obzirom na prošlogodišnju potrošnju od oko 6,5 milijardi kuna.

'Hrvatska je u donjem dijelu zemalja EU-a po potrošnji lijekova po stanovniku, ali za nas veliki iznos od oko 140 eura po stanovniku možemo bolje iskoristiti. Hrvatski pacijenti traže nove i jače lijekove i racionalnijim potrošnjom nekih postojećih lijekova za kronične nezarazne bolesti može se otvoriti prostor za nove i djelotvornije biološke i imunološke lijekove', kaže Takač.