lijekovi s 'b' liste

I s dopunskim zdravstvenim u ljekarni ostavljamo nemali novac. Istražili smo kome se isplati skuplja polica

28.08.2019 u 19:00

Bionic
Reading

Mnogi se građani nakon posjeta liječniku neugodno iznenade kada u ljekarni shvate da moraju nadoplatiti prepisani lijek. Nezadovoljstvo zbog neplaniranog troška raste proporcionalno plaćenom iznosu, koji predstavlja razliku između tržišne cijene lijeka i onog što ide na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Takvim situacijama svakodnevno svjedoče ljekarnici, objašnjavajući građanima da im 'obično dopunsko' ne pokriva sve lijekove i zašto lijek koji su do jučer dobivali besplatno sada ipak moraju nadoplatiti

Redakciji tportala javio se čitatelj kojemu je liječnik zbog simptoma alergije prepisao tablete Aerius i kapi za oči Opatanol, no nije ga informirao da će ih morati nadoplatiti ukoliko nema dopunsko zdravstveno osiguranje s pokrivenim troškovima lijekova s dopunske, tzv. B liste. Takve police HZZO nema u ponudi.

Listama lijekova, koje se mijenjaju i po nekoliko puta godišnje, određeno je koji se od njih mogu primjenjivati na trošak obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno HZZO-a. Postoji osnovna lista na trošak HZZO-a i dopunska lista, za koju dio cijene lijeka pokriva HZZO, a ostatak osigurana osoba ili njezino dopunsko osiguranje. Svi lijekovi s dopunske liste mogu se propisivati na recept, ali samo uz pristanak pacijenta. To znači da je liječnik dužan upozoriti pacijenta da je za lijek s dopunske liste potrebna nadoplata. Lijek s B liste pacijent može sam zatražiti od svog liječnika, no da bi dobio recept mora udovoljavati uvjetima koji su navedeni u smjernicama za propisivanje lijekova.

Kome se najviše isplati plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje preko privatnih osiguranika, a koje uključuje i lijekove s B liste? Te police u startu su skuplje od HZZO-ove police dopunskog osiguranja, koja za 70 kuna mjesečno nudi mnogo toga, ali ne i lijekove s B liste.

'Svakako da se to isplati onome koji često koristi takve lijekove, a to su oboljeli od kroničnih bolesti. Sada se na B listi nalazi dosta lijekova i dobro je ako imate osiguranje koje će vam to pokriti jer to može biti značajna svota novca. Recimo, tu su pumpice za inhalaciju, za oboljele od astme i drugih kroničnih plućnih bolesti. Na B listi je i dosta novih inzulina, kao i lijekova protiv zgrušavanja krvi koji se nadoplaćuju i po 250 kuna', kaže Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Postavlja se pitanje, dodaje dr. Krolo, koliko bi se osiguravateljima isplatilo nuditi besplatne lijekove s B liste kada bi se pacijenti masovno osiguravali na taj način jer bi to nosilo poprilične troškove.

'HZZO-ovo dopunsko osiguranje pokazalo se dobrim zbog pregleda i bolničkog liječenja. Što se tiče lijekova, na djelu je tržišna utakmica među farmaceutskim kućama, a neki će sami platiti razliku ne bi li se propisivao njihov lijek. U svakom slučaju, po HALMED-u ne smije biti nikakve razlike u kvaliteti lijekova na A ili B listi, gdje su često originali, skuplji i novi lijekovi koji nemaju alternativu među jeftinijima. U slučaju, recimo, varfarina protiv zgrušnjavanja krvi, koji je jeftin lijek i besplatan za pacijente, često se mora kontrolirati krv, dok su svi novi lijekovi s kojima to nije potrebno činiti na B listi skuplji i uz nadoplatu od preko 200 kuna po kutiji', kaže dr. Krolo.

ZDRAVLJE IMA CIJENU

Što se dobiva dopunskim, a što dodatnim zdravstvenim osiguranjem?

Dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a za 70 kuna mjesečno za sve kategorije osiguranika pokriva troškove zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja: bolničkog liječenja, specijalističkih pregleda i dijagnostike, ortopedskih i drugih pomagala, stomatološke zdravstvene zaštite i protetike te fizikalne rehabilitacije kad tu zdravstvenu zaštitu koristite temeljem uputnice HZZO-a i u ustanovama koje imaju sklopljen ugovor s HZZO-om. Pokriveni su i troškovi liječenja u inozemstvu koje se obavlja temeljem rješenja HZZO-a. 

Cijena police zdravstvenog osiguranika kod privatnog osiguravatelja ovisi o ugovorenim pokrićima koja odgovaraju njegovim potrebama, a uz dopunsko može se ugovoriti dodatno osiguranje kojim se ostvaruju prava na specijalističke i laboratorijske pretrage, dijagnostičke obrade, sistematske preglede itd. 

S obzirom na to da se cijene polica dopunskog osiguranja koje pokrivaju troškove B liste za osiguranike starije od 60 godina vrte oko 300 kuna mjesečno te su trostruko skuplje nego za osiguranike mlađe dobi, malo je umirovljenika koji si takav luksuz mogu priuštiti. Dr. Krolo slaže se da starijim osobama nije ni najmanje jednostavno osigurati besplatne lijekove, a ona ih uredno obavještava o njihovim cijenama.

'Oni imaju pravo znati i unaprijed odlučiti hoće li pojedini lijek nadoplatiti ili neće. Naravno da im ja objasnim i sugeriram postoji li zamjena za neki lijek, no ima i onih koji nemaju zamjenu, a moraju se uzimati. Mnogi ostaju na varfarinu, jer si ne mogu priuštiti nove lijekove. To ne znači da se lošije liječe, nego da moraju češće dolaziti na kontrole', objašnjava dr. Krolo.