komentar pomoći

Sever o vladinim mjerama: Mjere su široke i sveobuhvatne, one su pomoć svim građanima, no brine što nema rješenja za plin

08.09.2022 u 17:38

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je u četvrtak Vladine mjere sveobuhvatnom pomoći građanima, ali i izrazio zabrinutost oko poskupjelog plina za koji još uvijek ne postoji rješenje i nadzora ostalih cijena te pozvao na povećanje plaća

"Mjere su široke i sveobuhvatne, one su pomoć svim građanima. To je dobro i kad je riječ o energentima, i o plinu, i o struji. Dobro je da dio te potpore i pomoći ide i gospodarstvu. Međutim, problem je što za poskupjeli plin još uvijek nema rješenja, i to će biti solidan udar, s obzirom na njegove cijene" rekao je Sever za Hinu.

Istaknuo je kako se plin koristi kao glavno sredstvo grijanja u vrtićima, školama, sindikatima, crkvama i različitim organizacijama civilnoga društva. Smatra dobrim to što 'neprofitni sektor, koji je bio svrstan u profitni, izmiče kada je riječ o struji', ali ne i kada je u pitanju poskupjeli plin. Pretpostavlja da bi tu mogao nastati problem jer Vlada još mora čekati i vidjeti koja će biti cjelovita politika EU-a.

Istaknuo je i kako će zamrzavanje cijena strateških prehrambenih artikala sigurno pozdraviti veliki dio građana no i dodao kako zamrzavanje cijena nikada nije dobro.

"Može vrlo lako doći do umjetnih nestašica gdje će onda netko procijeniti da mu se po toj cijeni ne isplati nešto prodavati pa neće ni nuditi. Tu se nadam da je vlada postigla neki dogovor s proizvođačima i prodavačima da se takve nestašice izbjegnu", rekao je Sever.

  • +16
Paket pomoći Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Pritom se najviše boji gubljenja nadzora kontrole nad drugim cijenama jer "poznavajući samu Hrvatsku i sve što se tu događa, mnogi bi mogli posegnuti povećati jedne cijene, dok su druge smanjene" pa građani neće to smanjenje osjetiti onako kako bi trebali, tvrdi Sever.

Izvrsnim je ocijenio najavljivanje oporezivanja povećane dobiti svih onih koji su iskoristili prigodu dodatno zaraditi na krizi, tj. koristiti inflaciju za povećanje svojih cijena i time dodatno povećati svoje prihode i dobit. "Onda tim istim povećanjem cijena još dodatno pridonose rastu inflacije i povećanju svih drugih cijena", istaknuo je Sever.

Kaže da je oporezivanje na tragu onoga što su tražili sindikati u Hrvatskoj, ali i onoga što traži Europska konfederacija sindikata.

Dodao je da treba razmišljati i o komplementarnoj mjeri povećanja plaća.

"Treba pokrenuti pregovore i podignuti plaću državnim i javnim poduzećima i na kraju krajeva u privatnom sektoru jer jedino kombinacija povećanja plaća uz druge mjere može doprinijeti da se udar što slabije osjeti", naglasio je Sever.