obrana od inflacije

Ekonomisti pozdravljaju vladin paket, no skeptični su oko zamrzavanja cijena hrane: 'Ne živi se više od brašna, ulja i mlijeka...'

08.09.2022 u 16:22

Bionic
Reading

Ekonomisti pozdravljaju vladin paket mjera za zaštitu kućanstva i gospodarstva od cjenovnog udara. Ipak imaju i određene zamjerke ponajviše zbog toga što je vlada zamrznula cijene određenih prehrambenih proizvoda. Isto tako smatraju da su mjere trebale biti diferencirane po sektorima, a ne za sve iste

Vladin paket težak je, prema riječima premijera Andreja Plenkovića 21 milijardu kuna. U njemu su mjere zaštite od rasta cijene energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.

Ekonomist Mladen Vedriš kaže su mjere dobrodošle i očekivane.

'Svaki dan ranije je bolje nego dan kasnije. Međutim, za punu analizu mjera potrebna je kvantifikacija. Znači umjesto da se kaže koliko je to u BDP-u i koliko je to u milijardama da se taksativno navede koliko će se zaista kroz transfere isplatiti, a koliko se neće naplatiti. Onda da se ti transferi usporede s onim što je država po osnovi povećanog PDV-a u proteklom razdoblju naplatila. Da vidimo da li su građani više uplatili ili će dobiti natrag', rekao je Vedriš za tportal.

Inače, u svojoj prezentaciji premjer Plenković je istaknuo kako vrijednost svih mjera koja je Vlada donijela ove godine čini 6,3 posto domaćeg BDP-a. Dok je primjerice Njemačka izdvojila 2,7 posto, a Italija 2,9 posto.

Vedriš upozorava kako treba biti vrlo oprezan kod onih prehrambenih artikala kojima je cijena ograničena.

  • +16
Paket pomoći Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Što se tiče hrane ta je mjera važna. Ali više nitko ne živi samo od brašna, ulja, šećera i mlijeka. Kod mesa imate određeni rizik da cjenovno limitiranih vrste mesa neće biti na policama. Sjećam se kad je u socijalizmu crni kruh bio pod kontrolom cijena. Upola je bio jeftini od polubijelog, ali ga u pekarama nije bilo. Ako želite trezveno razgovarati o cijenama morate vidjeti s proizvođačima kako im pomoći da oni ne moraju dizati cijene', istaknuo je Vedriš.

On smatra da Vlada još ima prostora da olakša građanima i poduzetnicima troškove za gorivo rezanjem naknada koje su ugrađene u cijenu.

Maruška Vizek s Ekonomskog instituta također pozdravlja vladine mjere i smatra kako su donesene u pravo vrijeme. Njezina zamjerka je što su mjere za sve iste.

'Više bi voljela da su diferencirane po sektorima. I da pomažu onima kojima je to najpotrebnije. Ovako se išlo horizontalno i svi su obuhvaćeni', kaže Vizek.

Vedriš još upozorava kako moramo imati na umu da iako se radi o kratkoročnim mjerama s njima kupujemo vrijeme da napravimo ozbiljne reforme.

'Moramo zagrabiti dublje u ekonomiju. A ne samo da slavimo turizam i molimo nebo za dodatnih 15 dana lijepog vremena', zaključi je Vedriš.