PRIPREME ZA IZBORE

Objavljene sve liste kandidata za Sabor, pregledajte ih i recite nam: Koga ćete zaokružiti?

  • S. S.
  • Zadnja izmjena 23.06.2020 10:33
  • Objavljeno 18.06.2020 u 13:08
Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) utvrdilo je pravovaljano predložene liste na izborima za Hrvatski sabor, kao i pravovaljane kandidature u 12. izbornoj jedinici. Đuro Sessa, predsjednik DIP-a, rekao je da je na listama ukupno 2669 kandidata, od toga 58 posto muškaraca. Čak 39 lista ne zadovoljava tzv. spolnu kvotu, od čega su na 37 lista podzastupljene žene

Prosječna dob kandidata na izborima je 48,6 godina. Najmlađa osoba na listama je kandidatkinja rođena 2002. godine, a najstariji kandidat rođen je 1929. godine. Na pitanje o pogoršanoj situaciji s koronavirusom, rekao je da je DIP spreman i za najgoru situaciju. 'Oprema je osigurana, bude li potrebno bit će dostavljena na biračka mjesta', kazao je Sessa, dodajući da DIP još to nema u posjedu, ali bude li potrebno - bit će sve spremno. Odgovarajući na novinarska pitanja, najavio je da će se za osobe u samoizolaciji propisati mjere glasovanja.

'Kako poštar dolazi osobi u samoizolaciji, ili Glovo? Oprostite, to nije slanje rakete na Mjesec', rekao je predsjednik DIP-a.

'Nadamo se da ipak neće biti najcrnji scenarij. Ako bude, praksa u vezi sa zatvaranjem biračkih mjesta postoji. Svima koji budu u redu omogućit će se glasovanje. Članovi biračkih odbora određivat će gdje red prestaje. Odredba je da se svima koji se zateknu na biračkom mjestu omogući glasovanje, treba je tumačiti razumno', kazao je Sessa. Što se tiče poštivanja mjera na skupovima u izbornoj kampanji, one nisu pod nadležnošću DIP-a, podsjećajući birače da 24. lipnja istječe rok za provjeru podataka u registru birača, te da do tada treba prijaviti odsutnost iz mjesta prebivališta na dan izbora.

DIP je do srijede u ponoć zaprimio 192 izborne liste, od kojih 187 stranačkih (95 stranačkih i 92 koalicijske) i pet neovisnih. U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam svojih zastupnika biraju nacionalne manjine, zaprimljeno je 17 kandidatura. Za ove izbore predano je više lista nego prije četiri godine: na parlamentarnim izborima 2016. bilo je 177 lista te 29 kandidatura, dok je rekordan broj lista, čak 313, bio na izborima za Sabor 2011. godine. DIP je objavio zbirne liste po jedinicama, a trenutkom njihove objave u četvrtak rano poslijepodne započela je izborna promidžba. U nastavku su poveznice na pravovaljane izborne liste po izbornim jedinicama.

Kandidati za 1. izbornu jedinicu

Ova izborna jedinica obuhvaća dio centra i zapada Grada Zagreba te sjeverozapadni dio Zagrebačke županije sve do granice sa Slovenijom.

Kandidati za 2. izbornu jedinicu

Izborna jedinica prostire se istočnim dijelom Zagreba, istočnim dijelom Zagrebačke županije te obuhvaća Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, sve do granice s Mađarskom.

  • +4
Restart koalicija predaje liste Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kandidati za 3. izbornu jedinicu

Treća izborna jedinica obuhvaća sam sjever Hrvatske, odnosno Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju.

  • +9
Zagreb: Domovinski pokret predao je svoje liste za parlamentarne izbore Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Kandidati za 4. izbornu jedinicu

Prva je od dvije slavonske izborne jedinice i proteže se kroz cijelu Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju, sve do granice sa Srbijom.

>>> [ANKETA] Da su danas izbori, za koga biste glasali?

Kandidati za 5. izbornu jedinicu

Druga je od dvije slavonske županije te graniči i sa Srbijom i s BiH, odnosno obuhvaća čitavu Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

  • +16
Zeleno-lijeva koalicija predala kandidacijske liste za izbore Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kandidati za 6. izbornu jedinicu

Šesta izborna jedinica još je jedna od tzv. zagrebačkih izbornih jedinica. Obuhvaća jugoistok Zagreba, uključujući gotovo cijeli Novi Zagreb, jugoistok Zagrebačke županije i cijelu Sisačko-moslavačku županiju, sve do granice s BiH.

  • +27
Most predao izborne liste Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kandidati za 7. izbornu jedinicu

Proteže se od Zagreba do mora. Obuhvaća zapadni, južni i jugozapadni dio Zagreba, jugozapadni dio Zagrebačke županije, cijelu Karlovačku županiju sve do granice s BiH te istočni dio Primorsko-goranske županije, sve do mjesta na obali poput Bakra i Novog Vinodolskog.

  • +50
Andrej Plenković predaje HDZ-ove liste Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kandidati za 8. izbornu jedinicu

Osma izborna jedinica prostire se cijelom Istrom, ali i zapadnim dijelom Primorsko-goranske županije te obuhvaća otoke poput Krka, Raba, Cresa i Lošinja.

Kandidati za 9. izbornu jedinicu

Površinom je možda i jedna od najvećih izbornih jedinica, no 9. izborna jedinica obuhvaća županije u kojima živi manje stanovnika. Prostire se kroz Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije.

Kandidati za 10. izbornu jedinicu

Deseta izborna jedinica nalazi se na samom jugu Hrvatske. Obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvansku županiju, uključujući gotovo sve južnodalmatinske otoke.

Kandidati za 11. izbornu jedinicu

Ne nalazi se na teritoriju Hrvatske. Riječ je o izbornoj jedinici namijenjenoj glasanju dijaspore, odnosno onima koji nemaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj.

Kandidati za 12. izbornu jedinicu

Obuhvaća cijeli prostor Hrvatske i u njoj se bira osam zastupnika. Namijenjena je za pripadnike nacionalnih manjina i u toj izbornoj jedinici oni biraju svoje manjinske zastupnike.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal