predane liste za izbore

[ANKETA] Da su danas izbori, za koga biste glasali?

17.06.2020 u 08:51

Bionic
Reading

Tko je planirao sudjelovati na izborima za Hrvatski sabor, koji će se održati 5. srpnja, trebao je do sinoć u ponoći predati izborne liste. Tko nije, sada mu je kasno i morat će pričekati neki drugi izborni ciklus

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin izvijestila je kako je DIP zaprimio 190 lista i 17 'manjinskih' kandidatura.

Vladajući HDZ liste je predao u utorak, posljednjeg dana roka, dok su glavni konkurenti, Restart koalicija i Domovinski pokret, to učinili nešto ranije. Dvjestostinjak HDZ-ovaca u 15 sati u utorak okupilo se na Markovom trgu mašući zastavama, a sam vrh stranke ušao je u Sabor kako bi Državnom izbornom povjerenstvu predao liste koje je u ponedjeljak na maratonskom sastanku usvojilo Predsjedništvo te Nacionalno vijeće stranke.

Najveće iznenađenje toga sastanka bilo je uvrštavanje Mire Kovača i Steve Culeja na liste. Milijan Brkić očekivano je ostao izvan kruga ljudi koje je HDZ nominirao za ulazak u Sabor.

  • +50
Andrej Plenković predaje HDZ-ove liste Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U SDP-u se mnogo prašine podignulo nakon što su objavljene liste, a neki, poput Ranka Ostojića, gradonačelnika Ploča Miše Krstičevića i šefa šibensko-kninskog SDP-a Joška Šupe, nezadovoljni ponuđenim, odustali su od kandidature. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić tvrdi da su na listama najjači SDP-ovi ljudi.

  • +4
Restart koalicija predaje liste Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Domovinski pokret Miroslava Škore još je u subotu u pratnji tamburaša predao liste. U Škorinoj stranci su potom taj čin proslavili velikom pučkom veselicom u Gornjoj Dubravi (dio Zagreba, op.a.) te su okrenuli vola na ražnju.

  • +9
Zagreb: Domovinski pokret predao je svoje liste za parlamentarne izbore Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Zeleno-lijeva koalicija okupljena oko stranke Možemo predala je liste u ponedjeljak. Uvjereni su da ulaze u Sabor s minimalno tri mandata. Iznenađenje u zadnji tren je Ljiljana Nikolovska. Legendarna pjevačica Magazina pridružila se ovoj ambicioznoj koaliciji.

Uoči predaje kandidacijskih lista, taman na vrijeme, pomirili su se Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić. U inat Plenkoviću, bankarima i tajnim društvima, kako je kazao sam Pernar. Za izbore su formirali platformu 'Dosta pljačke', u kojoj su, osim njihovih stranaka, Živog zida i Stranke Ivana Pernara, stranka Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, Nezavisna lista Stipe Petrine, Hrvatska stranka Stjepana Radića, Akcija mladih i Hrvatska stranka svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca.

Posljednji dan za predaju lista, uz HDZ, čekali su Most i Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, kao i koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa. Sva previđanja govore da nas čekaju neizvjesni izbori na kojima bi doslovno jedan glas mogao biti odlučujući. Zato vas pitamo - da su danas izbori, za koga biste glasali?

  • +27
Most predao izborne liste Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL