ništa od opoziva

Senat oslobodio Trumpa, nije bilo potrebne dvotrećinske većine

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 13.02.2021 22:30
  • Objavljeno 13.02.2021 u 22:16
tportal

Izvor: EPA/ US SENATE / UPI / PROFIMEDIA / Autor: ERIK S. LESSER/ US SENATE / UPI / PROFIMEDIA

Senat SAD-a je u subotu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa oslobodio optužbe za poticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristaša na Kapitol, sjedište američkog Kongresa

Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57 a za oslobađanje krivnje 47 senatora, no za osudu bila je potrebna dvotrećinska većina od 100 senatora, odnosno 67 senatora.

U glasanju u Senatu, u kojem je po 50 demokratskih i republikanskih senatora, demokratima se pridružilo sedmero republikanaca

Trump je napustio Ovalni ured 20. siječnja i prvi je bivši američki predsjednik kojemu se sudilo nakon napuštanja ureda, a u slučaju osude senat Trump je mogao izgubiti pravo da se kandidira za još jedan mandat.

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Osuda nije bila vjerojatna jer se najmanje 17 republikanca moralo pridružiti 50 demokrata da proglase Trumpa krivim.

Optužnica izglasana u zastupničkom domu, 13. siječnja, a koju je podržalo desetero republikanaca, Trumpa je teretila da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protukandidata Joea Bidena.

  • +7
  • +4

Opoziv Donalda Trumpa u Senatu

Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Američki Senat proglasio je u utorak navečer suđenje Donaldu Trumpu ustavnim i time otvorio put za cjelovit postupak suđenja bivšem predsjedniku po optužbi za poticanje nasilja, a suđenje u senatu počelo je u srijedu.

Trump je dva mjeseca nakon izbora 3. studenoga na kojima je pobijedio demokratski kandidat Joe Biden ustrajno ponavljao neutemeljene tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena, a njegov pokušaj da preokrene rezultat izbora kulminirao je nakon skupa 6. siječnja. U zapaljivom govoru na skupu Trump je ponovio tvrdnje o izbornoj prevari svojim pristašama nakon čega je došlo do napada na Kapitol, sjedište zakonodavnih vlasti SAD-a

U napadima na Kapitol poginulo je petero ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol.

Po Trumpovim odvjetnicima, napad je bio "grozan", ali je proces nepravedan, a demokratski tužitelji licemjerni - radi se, po obrani, o "političkoj osveti".

Obrana je apsurdnim ocijenila vezati nasilje s govorom, naglašavajući da je Donald Trump pozvao pristaše da na "miran i domoljuban način" marširaju na Kapitol.

Uvjereni da bi Donald Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, demokratski tužitelji su pozvali američke senatore da bivšem predsjedniku onemoguće da se ponovno kandidira zbog "poticanja" svojih pristaša na napad na Kapitol.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!