ZBIJANJE REDOVA

Seljačke udruge udružuju se u savez

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.01.2011 16:34
  • Objavljeno 23.01.2011 u 16:29
prosvjed blokada seljaci

prosvjed blokada seljaci

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

Predstavnici 13 poljoprivrednih udruga kontinentalne Hrvatske pokrenule su danas na skupu u Virovitici inicijativu za osnivanje saveza poljoprivrednih organizacija Hrvatske

Savez je osmišljen kao neprofitna, nestranačka, građanska organizacija, koja će za sada djelovati na principu interesne grupe, a u sljedećih nekoliko mjeseci će se registrirati. Cilj im je uspostaviti jedinstvo u radu poljoprivrednih udruga i distancirati udruge od političkoga djelovanja, te upozoravati na probleme hrvatske poljoprivrede. Predloženo je da se savez nazove Hrvatska seljačka konferencija.

Sa skupa kojeg je u sklopu sajma Viroexpo organizirao Savez poljoprivrednih udruga Virovitičko-podravske županije upućena je podrška ribarima koji se ovih dana prosvjedima bore za svoj opstanak.

Stanje hrvatske poljoprivrede lideri seljačkih udruga smatraju neodrživim.

Predsjednik koordinacije seljačkih udruga Požeško- slavonske županije Dragutin Dukić istaknuo je da je lani ugašeno 7000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su se bavila proizvodnjom mlijeka zbog čega je ona smanjena za 150 milijuna litara.

'Svinjogojci su izgubili poticaje, a uvoz svinja je enorman, mineralno gnojivo je od jesenske sjetve do sada poskupjelo 36 posto, a na isplatu poticaja čekamo godinu dana', rekao je i istaknuo da je seljacima dosta bahatosti i arogancije hrvatske Vlade, koja je, kaže, poljoprivrednike dovela u bezizlazan položaj.

Predsjednik udruge poljoprivrednih proizvođača 'Brazda' Matija Brlošić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić i predsjednik udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske Stjepan Kunovec upozorili su na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu. Smatraju da su izmjene preopširne te traže donošenje potpuno novog zakona koji bi omogućio jednake kriterije za prodaju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta.

Iz udruga proizvođača povrća upozoravaju na nerealne, preniske cijene njihovih proizvoda koje, kako kažu, formiraju trgovački lanci. 'Ne trebaju nam državne potpore, već ekonomska cijena naših proizvoda', rekao je Stjepan Horvat iz zagrebačke udruge povrćara te istaknuo da ionako skupu proizvodnju na zagrebačkom području guši i zakup poljoprivrednog zemljišta koji ondje stoji i do 8000 kuna po hektaru.

Među ostalim, poljoprivredne će udruge zatražiti od Ministarstva poljoprivrede interventni otkup zbog viška svinja na hrvatskom tržištu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi