otvoreno pismo

Selak Raspudić: Plenkoviću, dajte sudskim službenicima plaće kakve zaslužuju

17.07.2023 u 15:13

Bionic
Reading

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić poslala je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu traži da sudski službenici i namještenici dobiju plaće kakve zaslužuju, a javnost upozorava na činjenicu da većinu među njima čine žene

"Prestanite se ponašati kao šef partije koji misli da žene moraju raditi dvostruko više za duplo manje novaca i dajte našim sudskim službenicima i namještenicima, kao i probacijskim službenicama, plaće kakve zaslužuju!", stoji u otvorenom pismu Selak Raspudić premijeru.

Istaknula je kao javnost već više od mjesec dana potresa najdulji štrajk ikada – onaj pravosudnih službenika i namještenika.

"Budući da je njihov društveni status daleko ispod onog sudaca, očito niste pronašli shodnim da im posvetite dužno vrijeme pa i za njih odriješite našu kesu i date im plaće kakve zaslužuju", obratila se Selak Raspudić premijeru.

Navodi kako je Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, aktualna Vlada ipak, barem deklarativno, stala uz ravnopravnost spolova. Stoga traži da Vlada, sukladno onome na što se obvezala, primjeni svoje „progresivne“ stavove i u Hrvatskoj.

Čak 84 posto pravosudnih službenika i namještenika su žene, većinom iznad 45 godina.

Njihove plaće su na razini minimalca što je potpuno neprihvatljivo, ocjenjuje Selak Raspudić. Tvrdi kako se zbog istih razloga ni mladi ne javljaju na natječaje pa onda taj dodatni dio posla pada na leđa već preopterećenih namještenica i službenica.

Dodaje kako su potplaćene i probacijske službenice.

"Probacijski poslovi poslovi su visokog rizika koji sadrže stalan i neposredan kontakt s počiniteljima kaznenih djela, a u Hrvatskoj taj posao obavlja 85,72 posto stručnog osoblja ženskog spola. Unatoč tome, njihov status nije izjednačen sa statusom zatvorskih službenika koji obavljaju slične poslove zbog čega im je nužan dodatak od 25 posto", objasnila je.

  • +14
Zagreb: Štrajk pravosudnih službenika na Općinskom građanskom sudu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Rekla je kako se, unatoč čestoj zlouporabi „borbe za ženska prava“, ne smije odustati od borbe za ravnopravnost žena u situacijama kada je ona doista opravdana.

"U slučaju borbe za materijalna prava sudskih službenica i namještenica te probacijskih službenica nepravda je očita" ocijenila je Selak Raspudić.