SLJEDEĆI TJEDAN U MUENCHENU

Šeks svjedoči na suđenju Perkoviću i Mustaču

14.01.2016 u 13:23

Bionic
Reading

U sklopu suđenja bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, kojima se pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu sudi zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, u utorak bi trebao svjedočiti savjetnik hrvatske predsjednice i nekadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, priopćio je u četvrtak sud u Muenchenu.

Vladimira Šeksa je tijekom dosadašnjeg suđenja spomenuo bivši djelatnik Službe državne sigurnosti Ivan Lasić, koji je svjedočio video-vezom iz Mostara. On je tom prilikom govorio o Vladimiru Šeksu kao 'djelatniku Udbe'.

Sadašnji savjetnik predsjednice RH za ustavno-pravna pitanja opovrgao je bilo kakvu povezanost sa SDS-om bivše Jugoslavije.

Istog dana bi trebao svjedočiti i Ivan Bandić, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj, koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina i po vlastitom priznanju djelovao kao suradnik SDS-a  u Mostaru.

U ponedjeljak bi video-vezom iz Beograda trebao svjedočiti niz bivših djelatnika SDS-a, poput Stanka Čolaka, koji se nalazio na čelu Saveznog SDS-a u vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića 1983., te Dmitara Šijana, koji je također nekadašnji visoki djelatnik SDS zadužen za praćenje emigracije.

Osim njih, iz Beograda bi trebali svjedočiti i publicist Marko Lopušina, koji je pisao o ubojstvima u emigrantskim krugovima te Veselin Vukotić, kojeg se također povezuje s kriminalnim krugovima koji su sudjelovali u likvidacijama emigranata.

Suđenje, koje je počelo sredinom listopada 2014., prvotno je trebalo biti završeno u travnju 2015., ali je zasad produljeno do sredine svibnja ove godine.