POJAČANA AKTIVNOST

Seizmolog Kuk: 'Ovo je ključno u prilagodbi životu s potresima'

03.01.2024 u 13:54

Bionic
Reading

Snažan potres pogodio je središnji Japan u ponedjeljak, na Novu godinu. Deseci ljudi poginuli su, a spasilačke ekipe bore se da dođu do izoliranih područja gdje su srušene zgrade, uništene ceste i deseci tisuća domova bez struje. Seizmolog Krešimir Kuk istaknuo je, gostujući u Studiju 4, kako možemo očekivati novu seriju potresa u Japanu, ali točna jačina nije predvidljiva

Naglasio je da je Japan izložen seizmički aktivnom području zbog tektonskih sila, s četiri tektonske ploče koje su u međudjelovanju, čime se objašnjava učestalost i jakost potresa. 'Generalno su na mjestima kontakata dvije ili više tektonskih ploča najjače seizmičke sile, najjači pritisci i tlakovi, stoga se tamo događaju i najjači potresi', ističe Kuk

Građani Japana suočavaju se s izazovom oporavka od jakih potresa, a Kuk ističe da čak i uz visok standard protupotresne gradnje, sile prirode mogu uzrokovati ozbiljne štete.

'Čak i u zemljia poput Japana koja ima izrazito kvalitetnu protupotresnu gradnju, koja je doslovce način života prilagodila činjenici da imaju česte potrese i da oni znaju biti jaki, ovako jaki potresi izazivaju velike štete. A u zemljama koje nisu toliko protupotresno razvijene, imaju slabiju gradnju, štete su puno veće, žrtve su puno veće', kaže Kuk za HRT.

Pitanje tsunamija također je otvoreno, a Kuk objašnjava da se oni najčešće javljaju kada je epicentar potresa ispod mora. 'Iako je Japan osjetljiv, odnosno spreman na tsunamije, nekad se dogodi da ih se jednostavno ne može zadržati i onda oni na površini, na obali rade velike štete', ističe Kuk.

  • +12
Posljedice potresa u Japanu Izvor: Profimedia / Autor: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Razgovarajući o nedavnom potresu u Bosni i Hercegovini, Kuk je potvrdio da nakon jakih potresa obično slijede potresi slabijeg intenziteta, što je normalan fizički proces uspostavljanja nove ravnoteže. Na pitanje o učestalosti potresa, Kuk je naglasio da je to relativno i da su posljednjih godina primjećeni pojačani potresi na našim prostorima.

'Postoje periodi kada su potresi češći i postoje periodi koji su mirni i kada su potresi rjeđi. Dakle, posljednjih godina na našim prostorima definitivno se primjećuje malo pojačana seizmička aktivnost', dodaje.

Kako bismo se prilagodili potresima, Kuk preporučuje preventivno djelovanje, posebice usmjereno prema protupotresnoj gradnji. Ističe važnost slušanja struke i poštivanje zakonskih propisa, kako bi se smanjili rizici od ozbiljnih oštećenja tijekom potresa. Kuk u razgovoru za HRT naglašava važnost kontinuirane edukacije i prilagodbe životnog stila kako bi se zajedno s potresima naučilo živjeti.

  • +74
Petrinja tri godine nakon potresa Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Treba znati živjeti s potresima. Ono što primarno treba činiti je preventivno djelovati i to poglavito u smjeru protupotresne gradnje. Mi sada već, nadam se, jesmo svjesni da su naši gradovi, naša mjesta stari, izgrađeni u vrijeme kada nije bilo protupotresne gradnje od materijala koji nisu idealni za potresna opterećenja. U posljednje vrijeme je pojačan i nadzor i primjena propisa, dakle, kontrolira se i rekao bih da se kvalitetnije gradi.

To se pokazalo i prilikom ovih potresa na našim područjima. Novija gradnja, gradnja koja je bila kvalitetna, protupotresna, nije pretrpjela velika oštećenja. Starije građevine pretrpjele su relativno velika ili velika oštećenja. U tom smjeru trebamo djelovati', zaključio je Kuk.