'teroristički napad'

Više od stotinu ubijenih u eksplozijama kod grobnice iranskog generala

03.01.2024 u 13:48

Bionic
Reading

Najmanje stotinu osoba poginulo je u dvije eksplozije u blizini grobnice generala Iranske revolucionarne garde Kasima Sulejmanija, na četvrtu godišnjicu njegova ubojstva, javljaju državni mediji

"Eksplozije su uzrokovane terorističkim napadima", citirali su državni mediji izjavu lokalnog dužnosnika u pokrajini Kerman. Babak Yektaparast, glasnogovornik iranske hitne službe, kasnije je izvijestio da su ubijene 103 osobe te da ih je 170 ozlijeđeno. Poluslužbeni Nournews je ranije objavio da je "nekoliko plinskih kanistera eksplodiralo na cesti koja vodi prema groblju".

Državna TV prikazala je spasioce Crvenog polumjeseca kako pomažu ranjenima na ceremoniji, gdje su se okupile stotine Iranaca kako bi obilježili godišnjicu Sulejmanijeve smrti. Neke iranske novinske agencije navode da je broj ranjenih mnogo veći.

  • +5
Eksplozije u Iranu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

"Naši timovi za brzi odgovor evakuiraju ozlijeđene... Ali ima valova gomila koje blokiraju ceste", rekao je Reza Fallah, čelnik Crvenog polumjeseca pokrajine Kerman za državnu TV. Video koji je kružio internetom pokazao je nekoliko tijela na tlu. Iranska državna televizija izvijestila je o prvoj, a potom i drugoj eksploziji tijekom ceremonije u jugoistočnom gradu Kermanu.

„Ogromna eksplozija dogodila se u blizini džamije Saheb al-Zaman, gdje se nalazi Sulejmanijeva grobnica u Kermanu”, objavila je državna televizija, dodajući kako se druga eksplozija dogodila nekoliko minuta kasnije, prenosi agencija France Presse. Iranska agencija Nournews navodi kako je „nekoliko plinskih boca eksplodiralo na cesti koja vodi prema groblju te da vlasti prate situaciju”. Agencija SNN prenosi kako su vozila hitne pomoći na putu prema groblju gdje su se radi obilježavanja Sulejmanijeve smrti okupile stotine Iranaca.

>>> Tko je Kasim Sulejmani? Dječak sa sela koji je postao moćniji od iranskog predsjednika

"Naši timovi za brzi odgovor evakuiraju ozlijeđene... Ali gomile blokiraju ceste", rekao je Reza Fallah, čelnik Crvenog polumjeseca pokrajine Kerman za državnu TV. Sulejmani, zapovjednik iranskih elitnih snaga Kuds, bio je vođa iranskih vojnih operacija na Bliskom istoku, a SAD ga je ubio u siječnju 2020. u Iraku.

  • +8
Kasim Sulejmani Izvor: Profimedia / Autor: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kao zapovjednik ogranka Revolucionarne garde za prekomorske operacije snaga Kuds, Sulejmani je bio arhitekt iranske politike u cijeloj regiji. Bio je zadužen za tajne misije snaga Kuds i pružanje smjernica, osiguravanje financiranja, oružja, obavještajnih podataka i logističke potpore savezničkim vladama i naoružanim skupinama, uključujući Hamas i Hezbolah. Tadašnji američki predsjednik Donald Trump, koji je naredio ubojstvo 2020., opisao je Sulejmanija kao "terorista broj jedan u svijetu".