Aleksandra Jozić-Ileković

Šefica Povjerenstva: Nije mi padalo na pamet izuzeti se u slučaju Delipetar

22.03.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Održana je druga sjednica ovog saziva Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Protiv predsjednice Povjerenstva Aleksandre Jozić-Ileković stigla je prijava nakon što je N1 otkrio da se nije izuzela u slučaju Delipetar

Podsjetimo, kći predsjednice Povjerenstva Aleksandre Jozić-Ileković, honorano je radila za MUP u vrijeme kada je Povjerenstvo, u kojem je bila i Jozić-Ileković, odlučilo da nema osnove za pokretanje postupka protiv Ante Delipetra glavnog kadrovika MUP-a, a nekoliko mjeseci kasnije je i zaposlena u MUP-u, javlja N1.

Smatram da se nisam trebala izuzeti. Da sam mislila da trebam, ja bih to učinila. Nije mi padalo napamet to napraviti. Moja kći je u to vrijeme radila honorarno kao projektna asistentica u Europskoj migracijskoj mreži. Radilo se o tripartitnom ugovoru, a ona formalno nije bila zaposlenica MUP-a nego angažirana na projektu. Nisam smatrala da se trebam izuzeti jer g. Delipetra ne poznajem, nikad se nismo upoznali, ni prije ni nakon kćerinog angažmana.”

Predsjednica Povjerenstva smatra da bi isto učinila i da je kći bila stalno zaposlena u MUP-u: “Delipetar nije bio nadređena osoba u kćerinom angažmanu. Kasnije se javila na natječaj na određeno vrijeme za stručnog referenta i koliko znam, niti je on bio nadređena osoba niti je odlučivao o njezinom prijemu u državnu službu. Mislim da se ne bih ni tad izuzela.”

Potvrdila je i da na sjednici na kojoj se odlučivalo u sukobu interesa pomoćnika ministra unutarnjih poslova Ante Delipetra nije deklarirala da joj kći radi u MUP-u: “Moja kći je bila na određeno vrijeme. Sigurna sam da sam komunicirala tu informaciju na razini kolega, da sam spomenula da mi kći radi u MUP-u u normalnoj svakodnevnoj komunikaciji, ali na sjednici nisam imala tu potrebu.”

Na pitanje hoće li ovaj slučaj oslabjeti njezin položaj u Povjerenstvu Jozić-Ileković je otkrila da je u utorak stigla prijava i protiv nje.

“Iskreno, kompletna kampanja je bila negativna, no ja na to moram računati. Svojom sam se voljom javila na dužnost koja je izložena. Nisam presretna što se ovo događa zbog moje kćeri jer ona je izložena javnosti kroz mene. Mi ćemo to riješiti. Jučer je došla i prijava u odnosu protiv mene, na radnom sastanku sam se izuzela. To će biti još jedna šansa da se obratim javnosti kad Povjerenstvo donese odluku. Otkako je kampanja počela, izloženija sam nego ranije. I prije pet godina sam se javila i za predsjednicu i člana Povjerenstva pa nisam imala takav medijski odjek. Dužnosnici moraju biti svjesni da su tu u interesu javnosti i na to moraju računati, tako se i ponašati.”

Osvrnula se i na komentare da Povjerenstvo više nema svrhu te da je tijelo eutanazirano: “Od prosinca 2021. u medijima je komunicirano da je novi zakon eutanazirao tijelo, mislim da je Dalija Orešković rekla da tijelo nema smisla. No, unatoč tome, i bivša predsjednica je podnijela kandidaturu opet pa vjerojatno ne misli da smo potpuno eutanazirani. Imamo posla i imamo što raditi i s tako smanjenim ovlastima. Tražit ćemo da zakon uđe u novele i tražit ćemo nove ovlasti.”