NIŽU SE REAKCIJE

Gong: 'Novaković kažnjena jer HDZ predano radi na uništavanju institucija'

17.02.2023 u 16:51

Bionic
Reading

Gong je u petak ustvrdio da HDZ predano radi na uništavanju nezavisnih institucija, nakon što dosadašnja predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Nataša Novaković, koja je otvorila nekoliko predmeta protiv premijera Andreja Plenkovića, nije dobila novi mandat. Nova predsjednica je Aleksandra Jozić Ileković

'Završna faza operacije HDZ-ovog obuzdavanja nezavisnog tijela odvila se u Saboru, gdje Nataša Novaković nije dobila podršku većine. Time je ovo ključno tijelo za zdravlje hrvatske demokracije dodatno oslabljeno, nakon što je spregom sudske i izvršne vlasti te parlamentarne većine uvelike marginalizirano', stoji u priopćenju Gonga.

Povjerenstvo je samo formalno živo, ali je uvelike razvlašteno, a uklonjena je osoba koja se zamjerila predsjedniku Vlade. Gong osuđuje 'posljednji čin u dugotrajnoj HDZ-ovoj predstavi demokratskog nazadovanja hrvatskog političkog sustava'.

Kako bi se očuvala liberalna demokracija u Hrvatskoj nužno je prekinuti s takvim praksama vladajućih jer rad neovisnih institucija mora biti slobodan od političkih i drugih pritisaka.

'Neovisne institucije trebale bi kontrolirati one koji imaju političku moć, kako ne bi tu moć zloupotrebljavali. Zarobljavanjem ili marginaliziranjem kontrolora, tijela za prevenciju sukoba interesa, čije je osnivanje bilo uvjet za pristupanje EU-u, nedvojbeno je da demokracija nazaduje, a širom se otvaraju vrata korupciji', upozorava Gong.

Plenković je počeo kritizirati nakon 'afere Borg'

Nakon što je Novaković otvorila Plenkovićevu ulogu u 'aferi Borg' i počela istraživati financiranje HDZ-ova putovanja na skup EPP-a u Helsinki, predsjednik Vlade počeo je kritizirati njezin rad, te joj je odbio poslati traženu dokumentaciju, podsjeća Gong.

Kasnije ju je prozivao za sukob interesa i tražio njezino izuzeće. Nakon što je na konferenciji kritizirao rad Povjerenstva, inzistirajući da je ono krivo protumačilo ovlasti i da ne smije donositi odluke po članku 5. iste je argumente preuzelo i hrvatsko pravosuđe.

'Visoki upravni sud, koji je prije toga Plenkovićeva istupa godinama potvrđivao povredu načela djelovanja, iznenada je promijenio praksu, pozivajući se formalno na odluku Ustavnog suda u slučaju Karamarko', navodi Gong.

Očito slabljenje ovlasti Povjerenstva HDZ je pokušao prikriti formalnim povećanjem broja pozicija koje dolaze pod kontrolu Povjerenstva. No iako je krug obveznika na podnošenje imovinske kartice značajno proširen, to nije popraćeno povećanjem ljudskih kapaciteta u samom Povjerenstvu.

'Time je Povjerenstvo praktički svedeno na puko tijelo za administriranje imovinskih kartica, koja grca pod gomilom novopristiglih dokumenata, unutar kojih se lako zagubi poneki očigledan sukob interesa članica i članova HDZ-ove Vlade', stoji u priopćenju.