oleksander sirski

Šef ukrajinske vojske: Odbacujemo ruske napade, ali situacija je teška

29.02.2024 u 10:43

Bionic
Reading

Ukrajinske snage potisnule su ruske trupe iz sela Orlivka zapadno od Avdivke, ali situacija na istočnoj fronti i dalje je teška, rekao je u četvrtak zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski

Orlivka se nalazi manje od 2 kilometra sjeverozapadno od mjesta Lastočkine koje su nedavno okupirale ruske snage.

Ruske snage su prošlog tjedna zauzele strateški istočni ukrajinski grad Avdivku nakon višemjesečnog napada i vrše pritisak na nekoliko drugih područja duž crte bojišnice, kažu ukrajinske vlasti.

Ukrajinska vojska priopćila je ovaj tjedan da se povukla iz još dva sela u blizini Avdivke.

"Neprijatelj nastavlja s aktivnim ofenzivnim akcijama u mnogim područjima duž crte bojišnice. Situacija je posebno napeta u sektorima Avdivke i Zaporižja", objavio je Sirski na Telegramu.

Sirski je istaknuo da ruske jurišne jedinice pokušavaju probiti ukrajinsku obranu i zauzeti naselja Tonenke, Orlivka, Semenivka, Berdiči i Krasnohorivka.

Sirski, koji je posjetio postrojbe na istočnoj bojišnici, rekao je da su neki zapovjednici otkrili određene nedostatke u "svijesti o situaciji i procjeni neprijatelja", što je izravno utjecalo na održivost obrane u određenim područjima.

"Poduzeo sam sve mjere da popravim situaciju na terenu, uz dodjelu dodatnog streljiva i materijalnih sredstava, kao i potrebnih rezervi", rekao je Sirski.

Ukrajinska vojska i predsjednik Volodimir Zelenski više su puta naglasili da trupama nedostaje vojne opreme i streljiva potrebnog za odbijanje ruskih napada zbog nedostatka vojne pomoći zapadnih saveznika.