ruska invazija

Ukrajina istražuje 122 tisuće ratnih zločina

23.02.2024 u 15:42

Bionic
Reading

Ukrajina je od početka ruske invazije pokrenula istrage oko 122 tisuće potencijalnih ratnih zločina, objavio je državni odvjetnik Andrij Kostin u petak

„Već smo identificirali 511 počinitelja i imamo 80 presuda na ukrajinskim sudovima”, većinom u odsutnosti, rekao je Kostin na marginama konferencije o međunarodnom kaznenom zakonu u Berlinu.

Iako Rusija odbacuje da njezine snage čine zločine ili napadaju civile, ukrajinski i zapadni dužnosnici tvrde kako, između ostalih, postoje dokazi o ubojstvima i egzekucijama, granatiranju civilnih objekata i nasilnim deportacijama. Očekuje se da će broj ratnih zločina nastaviti rasti, najavio je Kostin.

„A jedan od razloga je možda to što se Rusija osjeća nekažnjivom”, naglasio je dan uoči druge godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu. Državni odvjetnik je naglasio kako je Kijevu potrebna pomoć međunarodne zajednice u dokumentiranju, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, iako će „99 posto svih slučajeva” biti obrađeno u Ukrajini. Sjedinjene Države su u prosincu optužile četiri vojnika povezana s Rusijom za ratne zločine zbog navodnog premlaćivanja i mučenja američkog građanina te organiziranja njegovog lažnog smaknuća.

Ruski ratni zločin u Buči jedan je od prvih o kojem se pisalo. Izvor: Profimedia / Autor: FADEL SENNA / AFP / Profimedia

Ovaj "vrlo neobičan" korak pokazao je spremnost SAD-a na progon počinitelja, rekao je na konferenciji Christian Levesque, voditelj odjela za procesuiranje ratnih zločina američkog ministarstva pravosuđa. Njemačka je dosad prikupila 500 konkretnih dokaza, rekao je njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann. Berlin je najavio i da bi njemačko pravosuđe moglo procesuirati ratne zločine, po načelu univerzalne jurisdikcije. Poljski ministar pravosuđa Adam Bodnar rekao je da njegova vlada planira igrati veću ulogu u prikupljanju dokaza, dodajući da se razgovara o zajedničkim misijama dokumentiranja ratnih zločina na terenu s Međunarodnim sudom pravde.