diplomatsko rješenje

Sigurnosni stručnjak uoči druge godišnjice rata u Ukrajini: Ne vidi se mogućnost kompromisa

23.02.2024 u 11:39

Bionic
Reading

U subotu će se navršiti dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu. Šanse za diplomatsko rješenje sukoba i dalje su neizvjesne

'Ovaj rat sada možemo podijeliti u tri faze, od kojih je svaka bila kompleksna na svoj način. Početak je obilježila otvorena agresija Rusije na Ukrajinu prije dvije godine. Ruska kampanja započela je s pogrešnim procjenama situacije, što je rezultiralo strateškim i taktičkim greškama te velikim gubicima. Očekivani brz kraj rata nije se ostvario zbog snažnog i dobro organiziranog ukrajinskog otpora, što je iznenadilo rusko vojno i političko vodstvo', rekao je Marinko Ogorec s Veleučilišta Velika Gorica u emisiji 'Studio 4' HTV-a analizirajući situaciju.

Kaže kako je u drugoj fazi, Ukrajina pokrenula ofenzivu potaknuta uspjehom u prvoj fazi. Međutim, brojne greške u vođenju snaga doveli su do ozbiljnih gubitaka u tehnici i ljudstvu te do sloma ofenzive i smanjene zapadne pomoći. Ovaj razvoj situacije dodatno je otrijeznio ukrajinsko vodstvo, dodaje.

'Sada smo u trećoj fazi, gdje Rusija ponovno preuzima inicijativu i uspješno provodi ofenzivne operacije bez prethodnih pogrešaka. Situacija je složenija, a Ukrajina sve više ovisi o zapadnoj pomoći koja je sve slabija', ističe Ogorec.

Smatra da je ovaj sukob postao rat materijala, pri čemu je Rusija uspješno reorganizirala svoju vojnu industriju i ekonomiju te ima potporu svojih saveznika.

'Sad se vidi da je ovo u stvari rat materijala, da je ovo rat vojne tehnike. U ovome razdoblju od početka ratne kampanje pa do danas Rusija je uspjela u potpunosti reorganizirati svoju vojnu industriju, u potpunosti reorganizirati svoje gospodarstvo, prijeći na ratni kolosijek, povećati proizvodnju svega što im je potrebno za borbena djelovanja, unatoč sankcijama koje im je zapad izglasao, s jedne strane.

S druge strane, ima neupitnu potporu svojih saveznika u okolnom redu Kine i Sjeverne Koreje i Irana, naravno koji ih snabdijevaju s odgovarajućim količinama naoružanja koje su im još dodatno potrebne. A s druge strane, Ukrajina ovisi isključivo o pomoći zapada. Ona ima određene svoje resurse, svoju industriju, razvija određene svoje potencijale, ali činjenica je da u velikoj mjeri ovisi isključivo od pomoći zapada koja je, nažalost, sve slabija i manja', ustvrdio je Ogorec.

Unatoč nadolazećim izborima u Rusiji i događajima poput smrti Navaljnog i pada Avdivke, Putinova pozicija ostaje stabilna.

'Izbori u Rusiji su apsolutno izvjesni, tu nema nikakvih dilema, tu nema nikakvih iznenađenja, tako da to u velikoj mjeri ne bi niti popravilo Putinov rejting, a niti bi mu moglo naškoditi. Oni imaju jedan sasvim drugi mentalni sklop, nego što je recimo po pitanju Zapada, tako da je to drugačiji model funkcioniranja cjelokupnog društva i strukture državne uprave kao takve', objašnjava.

Pad Avdivke oslabio je ukrajinsku poziciju, a situacija na terenu nije u korist Ukrajine.

'Pad Avdivke u velikoj je mjeri oslabio ukrajinski položaj, prije svega zbog toga što se radi o vrlo snažnoj ukrajinskoj utvrdi, koja je na neki način bila jedna od ključeva Donbasa, ključna pozicija u Donbasu, i sada kad je pala u ruske ruke, Rusi su nastavili svoju ofenzivu dalje. Kako će se ta ofenziva završiti, do kuda će doći, to ćemo tek vidjeti, a naravno govorimo i o slabijoj pomoći koju Ukrajina prima od zapada', rekao je Ogorec.

Što se tiče sankcija, Ogorec ističe da one nisu postigle željeni učinak te da je teško procijeniti jesu li trebale biti žešće.

'To je teško procijeniti, iz prostog razloga što te sankcije od početka, od kad su izglasane, nisu donijele nikakvog efekta. Vidi se da nisu donijele nikakvog efekta u Rusiji. Jesu li mogle biti žešće? Jesu li trebale biti žešće? To je sada teško procijeniti. U svakom slučaju činjenica je da nisu efikasne', ističe.

Pregovori su još uvijek daleko, s obje strane zadržavajući maksimalističke pozicije koje otežavaju kompromis. S obzirom na trenutačne okolnosti, nije realno očekivati skorašnje razgovore o rješenju sukoba.

'Za sada smo još daleko od toga. Za sada se još ne vidi da jedna ili druga strana namjeravaju odstupiti od određenih svojih zacrtanih pozicija koje su maksimalističke i s jedne i s druge strane. Maksimalističke pozicije jednostavno ne vode ka kompromisu. Za sada ne vidi se nikakva mogućnost kompromisa. Jedna i druga strana su na pozicijama da oni drugi trebaju praktički kapitulirati. To za sada nije moguće. I sad kako će se situacija dalje razvijati, to ćemo tek vidjeti. Za sada takav oblik pregovora, takav oblik kompromisa nije moguć', ustvrdio je Marinko Ogorec.