STEFANOVIĆ BEZ PARDONA

Šef srpske Skupštine: Republika Srpska je država

14.08.2012 u 14:14

Bionic
Reading

'Suradnja naših dviju država u ekonomskoj sferi trebala bi biti puno snažnija', formula je koju papagajski izgovaraju dužnosnici nakon razgovora kad ne znaju ništa pametnije reći novinarima i preko njih javnosti. No u ovom je slučaju riječ o izjavi koja je izazvala velik interes medija i javnosti jer ju je izgovorio Nebojša Stefanović, predsjednik Skupštine Republike Srbije, nakon sastanka s Igorom Radojičićem, predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske

Novinari su isprva pomislili da je riječ o lapsusu, ali Stefanović se nije dao i nastavio je u tom tonu. Država, te država ili zemlja, iako je riječ o Republici Srpskoj koja je temeljem Ustava BiH samo jedan entitet, uz Federaciju BiH.

'Želimo uvesti još jednu dimenziju koja bi se ticala ekonomske suradnje dviju zemalja', nastavio je Stefanović koji dolazi iz Srpske napredne stranke (SNS), koja je nastala raskolom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja i koju je donedavno vodio novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.Radojičić je pak bio oprezniji pa je, kako prenose agencije, govorio isključivo o 'suradnji Srbije i Republike Srpske'.

Moglo bi se, jasno, Stefanovićevu izjavu (Nebojšu ne treba miješati s Borkom, visokim dužnosnikom Demokratske stranke Borisa Tadića koji je u bivšoj vladi bio pomoćnik ministra vanjskih poslova i vodio pregovore s Kosovom, a da je DS pobijedio, bio bi šef diplomacije) pripisati njegovom nesnalaženju u diplomatskim nijansama, ali se može jednako tako očitati i kao stav vodeće stranke u vladajućoj koaliciji u Srbiji prema BiH. Ona je već dulje vrijeme u teškoj ekonomskoj, političkoj i institucionalnoj krizi koja se posebno prelama preko Federacije BiH. Ondje traje borba za političke i ine položaje nakon što je iz koalicije izbačena Stranka demokratske akcije (SDA), a uključen Savez za bolju budućnost BiH.

Ta se pak kriza preslikava na državnoj razini gdje se također na svaki način nastoje izbaciti ministri SDA iz vlade, što pak u potpunosti koči potrebne reformske korake koji bi trebali omogućiti BiH korak prema europskim integracijama. Tu pak prigodu maksimalno koristi Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je navodi kao primjer neučinkovitosti BiH i nastavlja svoju mantru da ta država neće opstati.

Čak se u jednom trenutku pojavila teza da bi RS mogao sam krenuti prema EU, ali je to odmah odbačeno iz Bruxellesa. No Dodik se ni zbog toga ne zabrinjava pa je otvoreno rekao da osim EU-a postoje i druge opcije, 'ako nas oni neće, ima tko hoće'. Inače, Rusija je izuzetno prisutna kao ekonomski partner u RS-u. Osim toga, u nedavnom je intervjuu jasno rekao da budućnost RS-a vidi u labavoj federaciji, samostalnosti ili nekoj drugoj integraciji (nije precizirao kojoj, ali ne treba isključiti povijesnu želju ostvarenja neke vrste unije sa Srbijom).

Kad dakle Dodik, koji je pokazao da može upravljati i unutarnjim odnosima u Srbiji (čelnik socijalista Ivica Dačić je nakon što ga je posjetio u Banjoj Luci odbacio pregovore s Tadićem i okrenuo se Nikoliću da bi se formirala nova vlada), može govoriti da je BiH na izdisaju i na temelju toga već godinama neprikosnoveno politički kontrolirati RS, vjerojatno se i Stefanoviću učinilo zgodnim početi tretirati RS kao državu. Bez obzira na Daytonski sporazum i Ustav BiH.