sergej lavrov

Šef ruske diplomacije doputovao u Tursku

06.04.2023 u 21:33

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doputovao je u četvrtak u posjet Turskoj, doznaje se iz službenih turskih izvora, kako bi razgovarao o ugovoru o izvozu ukrajinskih žitarica Crnim morem iz srpnja 2022.

Lavrov se s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom sastao u Ankari na večeri koja označava završetak ramazanskog posta. Zajedno s Cavusogluom održat će tiskovnu konferenciju a zatim se sastati s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turska, članica NATO-a, pokušava uvjeriti Rusiju i Ukrajinu da nastave mirovne pregovore, nadajući se da će izvući korist iz diplomatskih napora koje je ulagala prošle godine.

"Unatoč tome što je međunarodna situacija složenija, rusko-turski politički dijalog, uglavnom na razini predsjednika država, nastavlja se", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova uoči posjeta Sergeja Lavrova.

Ruski ministar, koji je zadnji put boravio u Turskoj u lipnju, treba razgovarati s turskim dužnosnicima o ugovoru o žitaricama koji je, navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova, "kao znak dobre volje produljen za šezdeset dana".

Turska je tražila produljenje od 120 dana, sukladno prvom dogovoru.

Ukrajina je među najvećim proizvođačima žitarica u svijetu. Ugovor koji je uz posredovanje Ankare i Ujedinjenih naroda potpisan u srpnju 2022., dosad je omogućio izvoz više od 25 milijuna tona žitarica.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i Erdogan održavaju redovite veze, bilo putem telefona, bilo na sastancima u četiri oka. Lani su se sastali četiri puta.