igor crnadak

Šef diplomacije BiH nema namjeru prekinuti suradnju s veleposlanikom Del Vechijom

10.01.2019 u 13:53

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je u četvrtak u Banjoj Luci kako nema informacije o razlozima zbog kojih je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio povučen na konzultacije u Zagreb, ali je dodao kako nema namjeru prekinuti suradnju s njim poput predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koji je najavio upravo takav korak

Crnadak, ujedno jedan od čelnika Partije demokratskog progresa (PDP), oporbene stranke sa srpskim predznakom, kazao je na konferenciji za novinstvo kako se "ogromna gužva podignula oko toga tko će biti glasniji protiv dana RS" te kako osobno smatra da je to potpuno nepotrebno.

"Tko je došao (na obilježavanje 9. siječnja), a tko nije pitanja su za predstavnike tih država. Ne znam kakvu je instrukciju imao veleposlanik Del Vechio no ja nemam namjeru s njim prekidati suradnju", kazao je Crnadak dodajući kako predsjedatelj Vijeća ministara Zvizdić, koji je na Twitteru osudio odlazak hrvatskog veleposlanika na obilježavanje dana RS u Banjoj Luci, "ima pravo na svoje stajalište o tome".

Zvizdić je ranije tijekom dana najavio i kako zbog ovog slučaja, kojega je opisao kao skandal, neće više komunicirati s veleposlanikom Del Vechijom.

Komentirajući vanjskopolitičke prioritete BiH u predstojećem razdoblju Crnadak je kazao kako je uvjeren da će BiH tijekom 2019. godine dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a da će odnosi s NATO-om ući u "vrlo zanimljivu" fazu.

"Naš je interes partnerstvo s NATO-om koje će funkcionirati, no očevidno je kako će se o prvom godišnjem programu (reformi) odlučivati na Vijeću ministara BiH u novom sazivu", kazao je Crnadak sugerirajući kako se vlast koja je u odlasku na državnoj razini time neće baviti pa ni nacionalni godišnji plan reformi (ANP), nužan za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), ne treba očekivati idućih nekoliko mjeseci.

Crnadak je kazao kako se pritom ne smije ignorirati pozicija SAD-a i pismo koje je s tim u vezi članovima Predsjedništva BiH uputio američki državni tajnik Mike Pompeo potičući vlasti u BiH da naprave iskorak ka članstvu u Alijansi.

Tome se već usprotivio aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji želi spriječiti da BiH postane članicom NATO-a, no Crnadkovo je mišljenje kako se uloga SAD ne smije zanemariti, tim prije što je riječ o državi koja je jamac Daytonskog sporazuma i o čijem očuvanju ovisi i pozicija Republike Srpske.

"Oni koji su preuzeli obveze ne mogu se praviti da one ne postoje. To u međunarodnim odnosima tako ne ide", kazao je šef bosanskohercegovačke diplomacije sugerirajući kako ne stoje Dodikove tvrdnje po kojima ranije donesene odluke o pridruživanju BiH NATO-u više ne vrijede.

Crnadak se u četvrtak založio i za jačanje regionalne stabilnosti, ali je kazao kako je preduvjet za to ukidanje "srednjevjekovnih" pristojbi koje je Kosovo nametnulo za robe uvezene iz BiH i Srbije.

Prema procjenama, formiranje novog Vijeća ministara BiH moglo bi potrajati i do proljeća, jer je u ovome trenutku još uvijek neizvjesno tko će, osim HDZ BiH i Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata činiti novu vladajuću većinu na državnoj razini s bošnjačke strane.