rijetko viđeno poniženje

Kako je moguće da je hrvatski veleposlanik statirao na Dodikovom sramotnom cirkusu u Banjoj Luci?

10.01.2019 u 13:22

Bionic
Reading

Veleposlanik Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio prisustvovao je u srijedu obilježavanju neustavnog praznika, Dana Republike Srpske, kojim se odaje počast svirepim zločinima na kojima je nastala ta tvorevina, izazvavši potpunu nevjericu i osude

Del Vechio, koji u BiH predstavlja Republiku Hrvatsku, ponizio je i sve žrtve Slavka Lisice, bivšeg pukovnika JNA, koji je u sklopu proslave u Banjoj Luci posthumno odlikovan 'kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda', a koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina jer je naredio topničke napade na Šibenik. Lisica je u rujnu 1991. godine, kada se dogodio zločin, bio zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa koji se nalazio pod zapovjedništvom notornog zločinca Ratka Mladića.

Nositelji priznanja koja se ondje dijele su i Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić te Momčilo Krajišnik, bivši dužnosnici bosanskih Srba koji su svi osuđeni za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Banjolučku proslavu ignorirali su svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog veleposlanika (i hrvatskog), no bili su nazočni predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić, koja je također odlikovana, srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, a i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je sjedio u prvom redu na središnjem dijelu proslave u sportskoj dvorani Borik u Banjoj Luci.

Dan Republike Srpske je praznik kojim se u tom bosanskohercegovačkom entitetu obilježava odluka samozvane skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, o formiranju vlastitih institucija, odnosno odcjepljenju od legalno izabranih vlasti.

Epilog takve odluke dobro je poznat. Uslijedilo je etničko čišćenje svih nesrba s područja koja su smatrali svojim. U ratu koji je uslijedio gotovo stotinu tisuća ljudi izgubilo je živote, a svirepost koju je vojska bosanskih Srba predvođena Ratkom Mladićem pokazala počinivši genocid u Srebrenici u ljeto 1995. godine šokirala je cijeli svijet.

Hrvata u Republici Srpskoj danas gotovo da i nema. Iz toga entiteta protjerano ih je više od 150 tisuća, a tisuće su zatvarane u koncentracijske logore, mučene i na kraju ubijene. Nakon rata gotovo nitko se nije vratio jer su vlasti Republike Srpske činile sve da ne dođe do povratka.

  • +3
Milorad Dodik Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ustavni sud BiH proglasio je 9. siječnja (Dan Republike Srpske) neustavnim entitetskim praznikom jer je diskriminirajući za Hrvate i Bošnjake. No Milorad Dodik, aktualni politički vođa bosanskih Srba, nastavio ga je obilježavati prkoseći odluci Ustavnog suda. Također, Del Vechio je u Banjoj Luci bio u društvu čovjeka, toga istog Dodika, koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu i zalaže se za secesiju Republike Srpske, kao i crkvenog velikodostojnika, patrijarha SPC-a Irineja, koji današnju Hrvatsku uspoređuje s NDH-om.

Postavlja se pitanje podržava li i Hrvatska takva stajališta jer cijeli diplomatski zbor ignorira ovo obilježavanje i kako hrvatski veleposlanik može prisustvovati obilježavanju takvog praznika koji je izravno povezan sa zločinima nad Hrvatima?

Veleposlanikov potez krajnje diskreditira hrvatsku politiku prema BiH. Del Vechijev čin su u međuvremenu nazvali sramotnim hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Upit o tome što misle i kako komentiraju postupak hrvatskog veleposlanika u BiH te hoće li biti kažnjen, poslali smo i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, iz kojeg su odgovorili da nisu bili upoznati s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku te su poručili da će detaljno ispitati kako je došlo do toga.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine. Na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Marija Pejčinović Burić danas je povukla veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije', poručili su iz MVEP-a.

Također treba spomenuti šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji politički već godinama dobro surađuje s Miloradom Dodikom, čovjekom koji nastavlja politiku što je dovela do fizičkog nestanka Hrvata s područja današnje Republike Srpske. Čovićev HDZ BiH posljednjih mjeseci na sve moguće načine želi prikazati i dokazati kako je izbor Željka Komšića članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nelegitiman jer nije izabran glasovima Hrvata, već Bošnjaka, a istovremeno svojim dolaskom uveličava proslave koje je Ustavni sud BiH stavio izvan zakona.

Slaveći Republiku Srpsku s Dodikom, Čović će teško dovesti Hrvate do dogovora s Bošnjacima i boljeg položaja u Federaciji BiH, a gdje im također, ako se nastave iseljavati postojećim tempom, prijeti nestanak.