14.500 EURA ZA BUBREG

Sedam osoba optuženo za dilanje organima

12.11.2010 u 17:06

Bionic
Reading

Pravosudne vlasti na Kosovu podigle su optužnicu protiv sedam osoba zbog trgovine ljudskim organima, javili su u petak mediji

Osumnjičeni, među kojima su i jedan turski i jedan izraelski državljanin, navodno su 2008. u jednoj klinici u Prištini sudjelovali u ilegalnim presađivanjima organa.

Prema navodima internetskog izdanja dnevnog lista 'Koha Ditore', skupinu optuženih sumnjiči se da je nagovorila oko 20 osoba iz Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske da prodaju vlastite organe za cijenu od 14.500 eura

Primatelji organa plaćali su između 80.000 i 100.000 eura, navodi isti izvor.

Ilegalna presađivanja organa otkrivena su u studenome 2008. Dva liječnika, među kojima su i vlasnik i voditelj klinke, nakon toga su uhićena, a protiv osumnjičenih liječnika iz Turske i Izraela izdane su međunarodne tjeralice.

'Koha Ditore' tvrdi da se podignuta optužnica odnosi i na dva kosovska liječnika, zaposlenika klinike, te na bivšeg namještenika kosovskog ministarstva zdravstva koji je u međuvremenu dobio otkaz.

Kosovska policija otkrila je ilegalno presađivanje organa nakon što je u prištinskoj zračnoj luci uhitila jednog Turčina za kojeg se ustanovilo da je ilegalni darovatelj organa.

U klinici, koja je bila registrirana kao ordinacija za bubrežne bolesti, zaplijenjeni su i lijekovi kojima je davno istekao rok trajanja kao i zalihe krvi nepoznatog podrijetla.