JADRANKA KOSOR

'SDP vrijeđa, blati i ponižava HDZ'

25.09.2011 u 19:50

Bionic
Reading

Na pitanje kako komentira izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da HDZ vodi 'prljavu' kampanju, a da će njegova stranka vodi fer kampanju, Kosor je odgovorila riječima: 'A, pravi se javio. Dvije godine koliko vodim Vladu i HDZ nije prestala prljava kampanja Socijaldemokratske partije.' Dodala je dao su oni zadnji koji mogu govoriti o prljavoj kampanji

'Nisu prestale uvrede, poniženja, a pogledajte kadrove u elektroničkim medijima u kojima prvi ešalon SDP-a - Jovanović, Linić, Opačić, Stazić - te njihov glavni tajnik, uključujući i šefa SDP-a, blate i ponižavaju HDZ', rekla je Kosor novinarima za današnjeg posjeta kninskom području.

Pozvala je da se pogledaju izjave SDP-ovih dužnosnika posljednjih dana, a posebice na dan nedavnog HDZ-ova izvještajnog sabora kada se, kako je rekla, 'najbliži Milanovićev suradnik Jovanović obrušio na 10.000 izaslanika koje je uputio, kako je kazao, prema Remetincu'.

Kosor je također zamjerila SDP-ovcima da su opstruirali 'svaki milimetar' pregovora s Europskom unijom.

Kritizirajući postupke SDP-a Kosor je podsjetila da perjanica te stranke '(Ranko) Ostojić prijeti svima nama da će nas pozatvarati' te da 'nitko ne bi smio govoriti ni jednoj nepravilnosti, a ne daj bože o nekom kaznenom djelu SDP-a, jer je ta stranka nedodirljiva'.

'Pogledajte sudbinu (predsjednika HHO-a) Ivana Zvonimira Čička koji se usudio, po njihovu mišljenju, reći i ukazati na nepravilnosti u toj stranci (SDP), pa je odmah doživio neviđene napade i uvrede', kazala je Kosor.

'Njihova metoda vladanja u proteklim desetljećima je i sada isplivala na površinu, dakle – povrijedi, ponizi, zaprijeti zatvorom, zaprijeti progonom, ali živimo u demokratskoj Hrvatskoj', istaknula je Kosor.

Upitana kako komentira izjavu mađarskog veleposlanika u Hrvatskoj da najavljena izmjena zakona o Ini neće proći u Buxellesu, ponovila je da je Vlada odlučila da će predložiti izmjene zakona o Ini prema kojem nitko, osim RH, neće moći imati više od 49 posto dionica Ine.

'To je važna odluka o zaštiti strateških nacionalnih interesa jer sam sigurna da će svi podržati zaštitu nacionalnih interesa', rekla je Kosor podsjetivši da je Državno odvjetništvo podignulo optužnicu 'vezanu za primanje mita' u vezi slučaja Ina / Mol, aludirajući na optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

'Mi poštujemo načelo i Ustavne odredbe da je svatko nevin dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže suprotno, ali ako postoji sumnja da je neki posao učinjen na temelju korupcije, odnosno primanja i davanja mita, onda država mora zaštititi nacionalne interese. Vjerujem da itekako Republika Mađarska i njezin premijer Orban razumiju što znači zaštita nacionalnih interesa, a sigurna sam da će to razumjeti i sve ostale članice EU', istaknula je Kosor.

Komentirajući tvrdnje da novi prijedlog zakona ograničava vlasničke udjele, premijerka Kosor je rekla da Hrvatska poštuje stečevine Europske unije, ali u ovom se slučaju, po njezinim tvrdnjama, radi o nečem posve specifičnom.

'Državno odvjetništvo je podiglo kaznenu prijavu, odnosno optužilo za posao vezan za Inu i Mol, te se, po mišljenju Državnog odvjetništva, radilo o primanju i davanju mita. I zato je taj slučaj specifičan', kazala je premijerka dodavši da se ne sjeća da je bilo takvih slučajeva u EU. Pri tomu je naglasila da u zaštiti nacionalnih interesa moraju jednako reagirati i Državno odvjetništvo i Vlada.