slučaj avioni

SDP traži istragu zbog curenja informacija iz SOA-e i MORH-a

01.02.2019 u 12:49

Bionic
Reading

Dok čekaju da njihova interpelacija na temu slučaja avioni stigne na dnevni red, SDP ima novi zahtjev za vladajuće. Ovaj put su ih zasmetale silne informacije i dokumenti koji u medije cure iz MORH-a i SOA-e

Ranko Ostojić potvrdio je novinarima da je kao predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost dobio izvješće SOA-e o njihovom postupanju u slučaju fotomontaže ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Iako je Ostojić prošli tjedan izrazio sumnju da je SOA o svemu na vrijeme obavijestila DORH, novinarima je potvrdio da je SOA-a ispunila tu zakonsku obvezu.

Međutim, i dalje ga interesira kako su informacije SOA-e dospijele u medije, a da je DORH o svemu saznao iz novina.

'Nemamo odgovor na ono dodatno pitanje koje sam postavio, a to je kako se može dogoditi da dokumenti, analize i postupanje same SOA-e izađu u javnost, i to u tako kratkom vremenu da oni koji su nadležni za postupanje saznaju to iz novina, a ne od same SOA-e', kazao je Ostojić.

Ponukalo ga je to da i u slučaju avioni zatraži neke odgovore od Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. 'I ovi dokumenti iz MORH-a koji ne bi smjeli biti dostupni javnosti, zatražio sam od VSOA-e kako njihovi dokumenti u slučaju nabavke aviona mogu biti dostupni javnosti', kazao je Ostojić.

'Curenje dokumenata je očito postalo praksa i to upravo iz institucija koje bi to trebale spriječavati', poručuje Ostojić.

O curenju dokumenata iz MORH-a progovorio je i SDP-ov Franko Vidović. 'Postavlja se pitanje kako je moguće da se ni ministar ni premijer ne osvrću na to da se dokumenti na kraju nađu dostupnima? To ostavlja ogromnu štetu za međunarodni ugled Hrvatske', kazao Vidović, napomenuvši kako su se klasificirani dokumenti iz MORH-a u medijima pojavili 24 sata nakon što je Krstičević rekao da ima i druge dokumente.

'Curenje povjerljivih i tajnih dokumentata je nešto što dodatno kompromitira sigurnosni sustav i ugroza je sigurnosti ove države. Tražimo hitnu istragu i postupanje DORH-a po službenoj dužnosti', poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Upitao je i koja je uloga Vlade. 'Umjesto da sprečava curenje dokumenata imam osjećaj da vlada potiče curenje informacija', kazao je Bernardić, dodavši da ako je ugroza fotomontaža ministra Tolušića, onda ugroza mora biti i curenje informacija i MORH-a.

Curenje informacija u aferama 'elitna prostitucija', 'sms', 'avioni', 'Tolušić s kokainom' neodoljivo vuče prema vrhu HDZ-a i vrhu vlasti, poručio je Bernardić.

Upitan optužuje li premijera za zlouporabu vlasti, Bernardić je poručio: 'Zadatak predsjednika Vlade je da štiti državu kada je u pitanju nacionalna sigurnost. Izostanak reakcije na curenje dokumenata je ugroza nacionalne sigurnosti.

  • +2
SDP o curenju informacija Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL