USKORO PREDAJU INTERPELACIJU

SDP će zbog nabave borbenih aviona možda tražiti i opoziv Krstičevića?

25.01.2019 u 13:43

Bionic
Reading

Još uvijek se čeka da SDP svoju intereplaciju o nabavci vojnih aviona preda u saborsku proceduru. to bi se trebalo dogoditi najkasnije do ponedjeljka, a u toj stranci ne isključuju mogućnost da će zbog svega tražiti i opoziv Vlade ili ministra obrane Damira Krstičevića

Interpelacija će biti predana najkasnije u ponedjeljak, potvrdio je novinarima u Saboru SDP-ov Peđa Grbin.

'S interpelacijom idemo jer želimo odvojiti temu nabave višenamjenskih borbenih aviona kako ovu koja je bila ovako nesretna i nespretno provedena, kao i onu koju su ministar obrane i predsjednik Vlade najavili, od svega drugog negativnog u radu i ponašanju ministra Krstičevića. Želimo se koncentrirati na temu, želimo vidjeti što se dogodilo i što je pošlo krivo, a prije svega, želimo osigurati da se ovakve stvari, nazvat ću ih glupostima, ne dogode u budućnosti. Mislimo da ćemo to postići time što ćemo natjerati Vladu da konačno na jednom mjestu sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo. To je prvi čin i nešto što ćemo prvo postići interpelacijom jer nam oni moraju u vrlo kratkom roku odgovoriti. Nakon toga, ako vladajući to ne budu htjeli staviti na raspravu, iskoristit ćemosvoju poslovničku mogućnost i u roku od 60 dana osigurati da se o tome raspravlja u Saboru', poručio je Grbin.

Cilj je interpelacije, kaže Grbin, razgovarati da su 'vladajući za svoju nesposobnost i za to što nisu htjeli slušati savjete najvažnijeg hrvatskog saveznika u okviru NATO-pakta, odnosno SAD-a, svu odgvoornost pokušali baciti na Izrael.'

'Zaključcima želimo postići da ovaj proces ubuduće bude transparentniji i da se u slučaju kada se raspolaže s milijardama javnog novca sve ne završi bacanjem maketa aviona po sabornici', kaže Grbin.

Pritom ne isključuje da SDP ode i korak dalje. 'To što sada nismo pokrenuli postupak opoziva ministra Krstičevića ne znači da ga isključujemo jer možda ono što će vladajući napisati u odgovoru ili ono što će se čuti u raspravi pokaže da je potrebno pokrenuti opoziv potpredsjednika Vlade i ministra obrane', kazao je Grbin.

U vladajućem HDZ-u ne strahuju od interpelacije. 'Interpelacija, kao što znate je dokument koji nije definiran u smislu određivanja roka rasprave, o tome će se odlučiti sukladno odluci predsjednika Sabora. Ta intereplacija u prvom redu pokazuje slabosti SDP-a. Naime, ako je, kako to oni govore, nabavka eskadrile borbenih aviona doživila blamažu i fijasko, jedini pravi odgovor oporbe bi bio zhtjev za opoziv vlade ili pojedinog člana vlade. Očito SDP u ovom trenutku to ne može napraviti i da hoće. Za pokretanje pitanja opoziva potrebna je petina zastupnika što SDP u ovom trenutku nema obzirom da im se raspada klub', poručio je predsjednik HDZ-ovog kluba Branko Bačić.

Na opasku novinara da SDP ne isključuje opoziv, Bačić priznaje da to mogu napraviti ako im se priključi i ostatak oporbe. 'Ali SDP je želio imati svoj ekskluzivitet na podnošenju interpelacije što pokazuje koliko je slabašan SDP', rekao je Bačić.

Upitan hoće li HDZ otezati sa stavljanjem interpalacije na raspravu, Bačić odgovara: 'Da bi mogli uvrstiti interpelaciju u dnevni red ona mora prvo biti podnešena, nakon toga je rok od 15 dana u kojem predsjednik sabora mora nju dostaviti predsjedniku vlade, u daljenjem roku od 15 dana se vlada treba očitovati, u daljnjem roku od 15 dana se uvrštava u dnevni red i tek onda može biti rasprava o samoj intereplaciji. Mi ćemo ocijeniti trenutak kada ćemo je raspraviti'.'