slučaj avioni

Pusić: Dokument nije nikakav dokaz da su Amerikanci dozvolili prodaju aviona. Upravo suprotno

31.01.2019 u 13:49

Bionic
Reading

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirala je današnje izdanje 'Večernjeg lista' koje donosi dokument za koji navode kako ruši tvrdnje da je Hrvatska ignorirala američka upozorenja te stoga i tvrdnje da je krivnja za propast posla s nabavkom aviona na hrvatskoj strani

'Meni nije jasna oprema u Večernjem listu koja te dokumente predstavlja kao neki dokaz da je bilo dozvole. Ako se pročita što piše u dokumentima, a to je da Izrael može dozvoliti Hrvatskoj strani da pogleda avione i da može dati neku dokumentaciju, ali i to s prilično jasno definiranim ograničenjima. To je samo dodatan dokaz da nije bilo dozvole za prodaju. Zašto je to objavljeno kao dodatan dokaz mi nije jasno. Vjerojatno su se nadali da su slova na dokumentima dovoljno sitna i da je na engleskom i da nitko to neće razumjeti, ali to je naravno apsurdno, da vi u novinama kao dokaz pripremate nešto upravo suprotno', rekla je Vesna Pusić za televiziju N1.

Podsjetimo, Večernji list tvrdi da je iz američkog State Departmenta Izraelu još u rujnu 2017. godine poslan dokument u kojem se jasno navodi da Izrael Hrvatskoj može ponuditi i prodati borbeni zrakoplovi F-16 C/D u tzv. Barak konfiguraciji. Međutim, Vesna Pusić iz dokumenta koji je objavljen nije iščitala da je SAD dao dozvolu.

Šef Odbora za obranu Igor Dragovan novinarima je u Saboru potvrdio da su dokumenti objavljeni u Večernjem listu predočeni i članovima odbora.

Upitan iščitava li i on iz njih da je SAD dao dozvolu za prodaju aviona u tzv. Barak konfiguraciji, Dragovan kaže: 'Izraelska strana je imala odobrenje da se natječe na natječaju, što se može vrlo jasno vidjeti. Sigurno da postoje određeni uvjeti između SAD-a i Države Izrael oko dobivanja konačnog odobrenja za prodaju, odnosno, transfer tehnologije što se, kao što smo vidjeli, nije dogodilo. Ovo što ja mogu vidjeti i što sada svi vide je da su bili intenzivni razgovori o postupanju kako bi se ta dozvola dobila. Na kraju se nije dobila. Sigurno da je izgubljeno određeno vrijeme i vrlo vjerojatno će Vlada, kada to bude smatrala potrebnim, donositi odluku što dalje oko nabave aviona', kazao je Dragovan.

Testiranje F-16 Barak u Izraelu Izvor: MORH / Autor: Tomislav Brandt

No, ako se pita HDZ-ovog Miroslava Tuđmana iz dokumenata se jasno vidi da je dozvole bilo. 'SAD je dao dozvolu 2017. da Izrael može pokazati te avione Hrvatskoj i naši stručnjaci i piloti su ih otišli pogledati ih. Sve su predradnje bile dogovorene odnosno prihvaćene od strane Amerike i Izraela, a do promjene je došlo u zadnji čas. Čak je krajem prošle godine i Kongres dao suglasnost i nisu imali ništa protiv te isporuke aviona. Na najvišoj su razini i Trump i Netanyahu razgovarali, ali se nisu uspjeli dogovoriti', kazao je Tuđman novinarima.

Na novinarsku opasku da se iz dokumenta objavljenog u Večernjem listu vidi samo da se dozvola odnosi na razgledavanje aviona, Tuđman je poručio: 'Ne, tim se dokumentom daje prethodna suglasnost da se može ići u postupak.'