put na baltik

Scholz se sastaje s predsjednicima Litve i Latvije, na dnevnom redu: Osiguranje istočnog krila NATO-a

07.06.2022 u 08:25

Bionic
Reading

Predsjednici Latvije i Litve iskoristili su posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji dolazi u utorak u Vilnius, da pozovu na jaču vojnu prisutnost NATO-a u baltičkim zemljama s obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu

Budući da bi se na samitu NATO-a u Madridu potkraj lipnja trebalo odlučiti hoće li se broj vojnika na istočnom krilu trebati povećati s obzirom na promjenu sigurnosne situacije u Europi, litavski predsjednik Gitanas Nauseda i latvijski predsjednik Egils Levits pozvali su vojni savez da rasporedi više vojnika u regiji.

"NATO samit u Madridu mora biti samit odluka", rekao je Nauseda za dpa uoči Scholzova jednodnevna posjeta te dodao da se Litva nada na samitu postići dogovor sa saveznicima o prelasku "s odvraćanja na obranu, s bojne na brigadu, sa zračnog nadzora na protuzračnu obranu", istaknuo je.

Levits je također rekao kako se nada da će Scholzov posjet donijeti "konkretne prijedloge" za jačanje obrane istočnog krila NATO-a.

"Očekujemo da i Njemačka ima na umu sveukupnu sigurnost NATO-a i stoga također podržava pojačanu prisutnost NATO-a u svim trima baltičkim državama", rekao je Levits za dpa.

Scholz bi trebao razgovarati s Nausedom i premijerima triju baltičkih država tijekom posjeta glavnom gradu Litve, a na vrhu dnevnog reda bit će osiguranje istočnog krila NATO-a s obzirom na ruski rat u Ukrajini, prema uredu kancelara.