DIPLOMATSKI NAPORI

Scholz primio katarskog emira, istaknutog pristašu Hamasa

12.10.2023 u 17:20

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz primio je u četvrtak katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija, jednog od najistaknutijih pristaša islamističke militantne skupine Hamas, u sklopu diplomatskih aktivnosti vezanih uz dramatičnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku

Nakon subotnjeg velikog napada Hamasa, koji vlada Pojasom Gaze, na Izrael, Katar je okrivio jedino Izrael i pozvao se na "konstantna kršenja prava palestinskog naroda".

Međutim, prema navodima Hamasa, Katar također pokušava posredovati u razmjeni izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. Scholz je primio emira u svom uredu, a zajednička konferencija za novinare nije bila planirana.

Sastanak je održan nekoliko sati nakon izjave Scholzove vlade pred njemačkim parlamentom o nedavnim događajima i nespornoj solidarnosti Njemačke s Izraelom.

Scholz je tom prilikom branio svoj sastanak s emirom, rekavši zastupnicima da je Katar imao važnu posredničku ulogu koju sada koristi. Scholz je također rekao da je bio u bliskom kontaktu s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem, koji je zauzvrat imao kanale komunikacije s Gazom.

  • +9
Izraelska vojska na granici uz Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Uz to, kancelar je rekao da će tijekom dana razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Sva trojica mogu igrati važnu ulogu u posredovanju i deeskalaciji u trenutnoj situaciji", rekao je Scholz parlamentu dodavši da "bi bilo neodgovorno ne iskoristiti sve kontakte koji mogu pomoći u ovoj dramatičnoj situaciji".