zabrinjavajuće i ravnodušno

Milanović Litre: Neshvatljiva reakcija Grlića Radmana na krizu hodočasnika u Izraelu

12.10.2023 u 15:33

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) izjavio je u četvrtak kako mu je reakcija ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana na 'krizu hrvatskih hodočasnika u Izraelu', zabrinjavajuća, ravnodušna i neshvatljiva

„Ako je ikada postojao slučaj iz udžbenika kako ne postupati u hitnim slučajevima onda je to u punom prikazu kod odnosa Vlade prema hodočasnicima u Izraelu”, kazao je Milanović Litre u slobodnom iznošenju stajališta u ime svog Kluba.

Druge države slale su izvanredne zrakoplove nacionalnih kompanija po građane u Izrael, ali ne i Hrvatska. Naš ministar tvrdi kako sve te države paradiraju kada pomažu svojim građanima, dodao je je Milanović Litre.

Zastupnik Suverensta poručio je ministru vanjskih i europskih poslova Grliću Radmanu - 'ako su mu dužnosti preteške ili ako je nesposoban neka se povuče i prepusti funkciju nekome kompetentnom'.

„Vodstvo države nije udobna stolica iz koje se izdaju mlaka priopćenja za medija već uzburkano more u kojem kapetan broda mora imati jasne i odlučne odluke”, dodao je.

SDP: Dodatno zaštiti starije osobe kod ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

Martina Vlašić Iljkić u ime Kluba SDP-a osvrnula se na izmjene Zakona o obveznim odnosima koje su u javnom savjetovanu a tiču se ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

Kaže da izmjene donose osnivanje registra ugovora, ograničavanje broja sklopljenih ugovora, jasnije definiranje razlike između doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja i donekle poboljšavaju zakonski okvir, ali problematiku ne rješavaju sveobuhvatno.

Smatra kako je potrebno dodatno zaštiti starije osobe na način da se uvede obveza da se prilikom sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju priloži potvrda o zdravstvenoj sposobnosti starije osobe kao i potvrda o tome da je starija osobe prije sklapanja ugovora prošla savjetovanje pri Zavodu za socijalni rad i da je potpuno informirana o tome što potpisuje.

Pita također jesu li ugovori o dosmrtnom uzdržavanju kao institut uopće potrebni, kada imovina prelazi odmah u vlasništvo davatelja uzdržavanja.

U 2022. je sveukupno sklopljeno 7.690 ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, navela je Vlašić Iljkić.