SASTANAK U MINISTARSTVU BRANITELJA

Šator u Savskoj ostaje; Karamarko: Razgovor nije bio romantičan

18.04.2016 u 13:15

  • +3

Tomislav Karamarko sudjelovao na sastanku u Ministarstvu branitelja

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Šator s braniteljima prosvjednicima ostaje do daljnjeg u Savskoj 66, ali nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu branitelja, kojem su prisustvovali prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i predstavnici osam ministarstava i predstavnici branitelja, svi su izrazili zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom, aktivnostima koje su poduzete te onim što bi se trebalo dogoditi u budućnosti

Đuro Glogoški, predsjednik udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata i jedan od vođa prosvjeda kazao je nakon sastanka kako je evidentno da postoji volja za rješavanjem problema branitelja za razliku od onog kako je to bilo u protekle četiri godine.

'Daleko smo od cilja, ali napravljeni su pomaci. Rješenja koja se nude ono su što će zadovoljiti branitelje. Svi moramo dati doprinos da dođemo do cilja', kazao je Glogoški, a prenosi N1 televizija

Upitan ostaje li šator i dalje ispred ministarstva ili će biti uklonjen, kazao je kako su branitelji ti koji su donijeli odluku da se šator postavi i da će oni će donijeti odluku i kad će ga maknuti.

'Kada procijenimo da je vrijeme, tada ćemo ga maknuti. Pokrenuti su prvi koraci da se problemi riješe', istaknuo je Glogoški.

RTL Autor: RTL

Ministar branitelja Tomo Medved pozvao je branitelje na strpljivost jer je ključ prije donošenja jedinstvenog zakona o braniteljima sustavna analiza stanja. Najavio je da će svi zajedno sudjelovati u izradi zakona i da je dužnost ministarstva da branitelji svoja prava više nikad ne moraju tražiti putem prosvjeda.

'Braniteljima šaljemo poruku da su se problemi počeli rješavati', kazao je Medved pobrojavši što su prioriteti. A to su, kazao je, jedinstven zakon, donošenje nacionalne strategije za očuvanje zdravlja branitelja, traženje nestalih, stambeno zbrinjavanje, promicanje istine o Domovinskom ratu, rješavanje problema nezaposlenih i poboljšanje statusa branitelja koji nisu HRVI, uspostava sustava centara za veterane, jedinstveni protokoli za obljetnice…

Na pitanje kada se može očekivati jedinstveni zakon, kazao je kako je teško govoriti o konkretnom razdoblju jer je nužna analiza stanja, ali dodao je da su određene stvari već započete.

'Braniteljska opskrbnina iz nadležnosti Ministarstva socijalne politike i mladih prebacit će se u nadležnost Ministarstva branitelja. To je mjera koja ide odmah', naglasio je Medved.

Karamarko je izrazio zadovoljstvo sastankom i zahvalio se braniteljima na strpljenju svih ovih godina kada se, kako je rekao, obezvređivao Domovinski rat.

'Razgovarali smo o konkretnim stvarima u tonu koji na momente nije bio romantičan. Mi želimo rješavati probleme. Bez lažnih obećanja i da stječemo političke poene, došli smo saslušati probleme i dogovoriti hodogram kako ćemo rješavati', istaknuo je Karamarko.

Branitelji u Savskoj 66 pod šatorom prosvjeduju od 20. listopada 2014., a svoje micanje najavili su tek kad se počnu rješavati njihovi problemi.