dogovor

Sastanak Vlade i sindikata oko zahtjeve za većim plaćama u obrazovanju

17.09.2019 u 12:46

Bionic
Reading

Čelnici dva najveća školska sindikata u utorak u 14 sati sastaju se s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji bi trebao dati odgovor Vlade na zahtjeve sindikata za 6-postotnim povećanjem plaća u obrazovanju

Predsjednici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec i Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem trebali bi dobiti odgovor Vlade na zahtjeve za povećanjem koeficijenta složenosti poslova u obrazovanju za prosječno 6-posto.

Današnji sastanak u Banskim dvorima dogovoren je tijekom prosvjeda obrazovnih radnika 5. rujna na Markovu trgu. Nakon što je oko 1500 nastavnika i učitelja Vladi poručilo da žele povećanje plaća, sindikalni čelnici pristali su na dijalog s Vladom i do daljnjega odgodili najavu štrajka nastavnika i učitelja.

Čelnica HSU-a Šprem izjavila je za Hinu kako od predsjednika Vlade očekuje usvajanje zahtjeva sindikata za rastom koeficijenata složenosti poslova.

'Očekujemo i da napravi hitne pomake u rješavanju našeg zahtjeva', kazala je Šprem.

Dodala je da će se susret s premijerom održati u 14 sati u Banskim dvorima, a da nije poznato tko će, osim premijera, biti na sastanku.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako je ranije ukazivala na evidentnost zaostataka u tim koeficijentima.

'Nadam se dogovoru i kvalitetnom rješenju', kazala je Divjak prilikom predstavljanja preventivne akcije 'Poštujte naše znakove'.

Nije, međutim, otkrila kakav će odgovor Vlada dati sindikatima, kazavši da će se to 'prvo komunicirati na današnjem sastanku'.