borba za veća prava

[FOTO/VIDEO] Završila prva povorka ponosa u Sarajevu, sve je proteklo mirno i bez incidenata

08.09.2019 u 11:07

Bionic
Reading

Prva povorka ponosa počela je u nedjelju u Sarajevu pod sloganom "Ima izać", prenose tamošnji mediji i pozivajući se na izvore kažu da je privukla više od 3000 sudionika.

Skup protiče mirno i bez ikakvih incidenata, a kolonu osigurava više od 1.200 pripadnika policije i zaštitarske agencije.

Brojni sudionici su za Klix izjavili da nemaju razloga za strah i da se osjećaju ponosno jer su konačno organizirano u velikom broju izašli na ulice tražiti svoja prava. "Ja imam ovdje prijatelje i strejt i gej, poručujemo im da nisi sami. Ovdje smo da kažemo da postojimo, da smo tu i da želimo biti jednaki, ne superiorni već jednaki", rekla im je Mia iz Sarajeva.

Sudionici povorke nose transparente i zastave, a središnjim ulicama Sarajeva odjekuju zvukovi zviždaljki i bubnjeva koji predvode šetnju. Nose se i brojni transparenti na kojim stoje poruke: "Otpor", "Ja BiH slobodu", "Više volim nego što se bojim", "Žena, lezbejka, kraljica", "Refugees welcome". Najveći transparent je onaj s natpisom "Solidarnost" i mnogi drugi.

U koloni su i brojne osobe iz javnog života BiH Jasmila Žbanić, Feđa Isović i Haris Pašović, zatim premijer vlade Kantona Sarajeva Edin Forto.

"Ponosan sam i sretan. Ovo meni znači puno, ne samo meni već svima koji se osjećaju različito. Ovo je veliki pomak za BiH. Sretan sam što mogu biti dijelom nečega što otvara vrata Europi i nečemu lijepom. Napokon iz tame izlazimo u svjetlo", izjavio je poznati pjevač sevdalinki Božo Vrećo.

Novinari dnevnika Oslobođenje javljaju da je atmosfera odlična. Središnjim ulicama Sarajeva odjekuju zvukovi zviždaljki i bubnjeva, a građani s prozora mašu i aplaudiraju sudionicima koji se uz pjesmu "Ay, Carmela" Darka Rundeka kreću prema zgradi Predsjedništva BiH.

  • +6
U Sarajevu održana prva Povorka ponosa Izvor: Pixsell / Autor: STR-4321/PIXSELL

Sarajevska policija je ranije blokirala je glavnu prometnice kojima će se kretati sudionici prve bosanskohercegovačka Povorke ponosa. Policajci zajedno sa psima za otkrivanje eksplozivnih sredstava obavili su protuteroristički pregled cijelog područja kako bi osigurali rutu kojom će se kretati sudionici povorke. Provjerili su svaki dio ulice, od žardinjera, šahtova, ugostiteljskih objekata i drugih lokacija, javlja Klix.

Povorka ponosa, odnosno šetnja od Vječne vatre, ulicom Maršala Tita, do Trga BiH, planirana je od 12 do 14 sati.

Također, završen je kontraskup koji se održao na Ciglanama. Građani koji su se tamo okupili, kako kažu, bore se protiv nemorala i devijacija u društvu.

Neki od natpisa na njihovim transparentima glase: "Još će mi biti sramota reći da sam muškarac i da imam ženu", "Licemjerni Gadovi Bolesnih Težnji", "Levati, u svoja četiri zida", "Ne budi Derpe, drži do sebe", "Budi gej, ali ne nameći meni da je ok".

Tijekom šetnje do Alipašine džamije neki od sudionika protuskupa uzvikivali su: "Tekbir, Allahu ekber!"

"Ovo je samo početak. Treba organizovati proteste ispred Vlade koja je ovo dozvolila. Dokle god dozvoljavaju ovakve skupove, mi nećemo glasati za njih. Sram ih bilo. Sramota šta se u Sarajevu dešava", poručili su na kontraskupu nakon čega su se mirno krenuli razilaziti.