oštre poruke

Islamska zajednica pozvala na bojkot gay parade u Sarajevu, Katolička crkva na suzdržavanje od nasilja

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 06.09.2019 21:27
  • Objavljeno 06.09.2019 u 21:27
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: MARTIAL TREZZINI

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je u petak muslimanske vjernike da ne sudjeluju na nedjeljnoj homoseksualnoj Paradi ponosa u Sarajevu nazivajući je teškim grijehom, dok je na portalu Katoličkog tjednika objavljen komentar uz poziv na suzdržavanje od nasilja na tom skupu.

U svim džamijama u petak je nakon vjerskog obreda pročitan stav vijeća muftija o najavljenoj prvoj bosanskohercegovačkoj Paradi ponosa koja će se u Sarajevu održati u nedjelju. Pozivajući se na odredbe iz Kurana, u poruci se navodi kako islam afirmira brak muškarca i žene te obitelji "potiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i obitelji kao osnovne ćelije ljudskog društva".

Jasno je navedeno kako homoseksualnost smatra "grijehom i razvratom i kao takav zabranjenim". "Shodno tome i povodom najavljenog okupljanja pozivamo vjernike i vjernice da se distanciraju od promocije velikih grijeha. Također, skrećemo pažnju vjernicima da nijednom pojedincu, ma tko bio, nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku zbog njegovog osonog uvjerenja i orijentacije", naveli su u zajedničkoj poruci (hutbi) vjerski službenici u džamijama u petak.

Više muslimanskih udruženja usprotivila se održavanju Parade ponosa u Sarajevu ocjenjujućo kako se njome remete tradicionalne vrijednosti Bošnjaka muslimana. Najdalje su s ocjenama otišli iz udruženje Mladi muslimani iz Sarajeva koji su nedjeljnu homoseksualnu paradu nazvali paradom srama i zlom te su pozvali bošnjačke političare, Islamsku zajednicu i intelektualce, te građane da je bojkotiraju, dok su potporu međunarodnih dužnosnika ovome okupljanju ocijenili neprijateljskom i destruktivnom.

U autorskom komentaru glavni urednik Katoličkog tjednika velečasn Josip Vajdner je ocijenio kako je održavanje homoseksualne parade i promoviranje tih vrijednosti protivno nauku Katoličke Crkve. „Stoga, Katolička Crkva nikada neće moći poduprijeti bilo kakve zahtjeve koji u temelju imaju relativiziranje pa i amnestiranje grijeha. Odatle ne može poduprijeti ni homoseksualnu paradu niti joj naći opravdanje“, naveo je velečasni Vajdner.

On je zaključio kako je održavanje Parade ponosa u Sarajevu "sramota za ovaj grad", ali je istodobno naglasio "kako bi još veća sramota bilo da u, ne daj Bože, neredima zbog iste, netko strada".

Na zgradi veleposlanstva Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini u petak je osvanula velika LGBT zastava duginih boja uoči prve bosanskohercegovačke homoseksualne povorke. Američki veleposlanik Eric Nelson, koji je deklarirani homoseksualac, je najavio kako će sudjelovati u povorci zajedno sa svojim partnerom kako bi na taj način dao potporu pripadnicima LGBTIQ zajednice.

Za vrijeme održavanja prvog homoseksualnog skupa u nedjelju u glavnom gradu BiH angažirano je 1100 policajaca, posebni snajperski timovi i zaštitari, a bit će postavljene betonske zapreke uz sporedne prometnice u središtu grada kojom je predviđeno kretanje kolone.

Predviđeno je i održavanja protuskupa koji bi trebao promovirati vrijednosti obitelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!