MAGIČNE POTRAGE OKO LOŠINJA

'Šansa da ćete vidjeti dupine je 95 posto. No treba ih znati pronaći'

14.05.2017 u 11:29

Bionic
Reading

'Nije svaki val ili skok dupin! Potrebno je iskustvo kako bi se uočile životinje u moru, a educiranost kako bi se zaštitile. Mi na sigurnoj udaljenosti boravimo do 30 minuta s dupinima koje opazimo, s jednom iznimkom – ako uočimo ženke s novorođenim ili malim mladuncima – zadržavanja nema', kaže za tportal Karlo Asl iz lošinjskog Plavog svijeta koji je još prošlog mjeseca započeo novu sezonu upoznavanja ljudi i tih magičnih životinja

Promatranje dupina koje organizira Plavi svijet iz Lošinja, jedinstvena je atrakcija s naše strane Jadrana, a posebna je i po tome što spaja turizam i znanost i na tom projektu otvara nova radna mjesta

‘Ovo je Tac! Za razliku od drugih dama koje prepoznajete po frizuri, nju ćete prepoznati po peraji!’ Tako stojeći na krmi dugačkog robusnog gumenjaka negdje na potezu između Lošinja i Paga putnicima zavaljenima u sjedalice objašnjava Karlo Asl, skiper i voditelj promatranja dupina Plavog svijeta.

Pred nama u jutarnjim satima na udaljenosti od kojih 50-tak metara izranja skupina dobrih dupina, s kojima s Karlo ophodi kao sa starim poznanicima – njihovo prijateljstvo traje gotovo 30 godina, koliko taj Lošinjanin s kolegama sudjeluje u projektu monitoringa i zaštite lošinjske zajednice dobrih dupina, koja broji oko 180 jedinki.

'Istraživanje dobrih dupina na Lošinju jedno je od najdužih takvih istraživanja u Europi i svijetu. Jadranski projekt dupin, kako svoj istraživački projekt nazivaju u Institutu Plavi svijet, traje već 30 godina', kaže dr. Draško Holcer, predsjednik Instituta.  

Iako Lošinj nije jedino mjesto na Jadranu gdje obitavaju, kaže Draško, ovo područje je posebno s obzirom na to da ga naseljava rezidentna zajednica. Lošinjski dupini naime ne migriraju, već cijeli život provode u ovom akvatoriju, a mogu doživjeti i preko 50 godina! Rezultati tridesetogodišnjeg istraživanja Jadrana na Lošinju doprinijeli su osnivanju mreže od šest Natura 2000 područja za dobre dupine uz hrvatsku obalu.

Od prošle godine Institut je pokrenuo izlete Promatranja dupina (Dolphin watching). Izlet traje do 3 sata, a u jednoj turi stane 12 osoba.

‘Odlučili smo se za ovakvu specifičnu vrstu turističke ponude iz više razloga. Lošinj ima jedinstveni brand –'otok dupina' Godinama smo posjetitelje našeg Lošinjskog edukacijskog centra koji su došli vidjeti dupine morali razočarati jer im nismo mogli osigurali uvjete da ih povedemo na promatranje. No smatrali smo da je edukacija posjetitelja na moru, uživo sa stručnim vodičem, najbolji način za promicanje vrijednosti i zaštitu zajednice dobrih dupina. Prije isplovljavanja u Lošinjskom edukacijskom centru o moru upoznajemo turiste s osnovnim informacijama o dupinima, lošinjskim akvatorijem i osnovnim informacijama o sigurnosti na brodu, a nakon toga tijekom cijelog puta s njima je biolog-edukator. Po povratku s izleta gosti imaju besplatan ulaz u edukacijski centar tijekom cijelog dana. Program također poštuje striktna pravila ponašanja kojima osiguravamo smanjivanje utjecaja uznemiravanja na dobre dupine. Istovremeno, promatranje dupina s prihodima koje ostvaruje omogućuje sufinanciranje EU projekata i istraživačkih aktivnosti Instituta', kaže Draško.

Lošinjanin, skiper Karlo Asl, jedan je od njih, a s dupinima je preko Instituta povezan još od mladosti. Kaže kako je potraga za dupinima odgovoran i zahtjevan posao.

‘Potrebno je jako dobro poznavati ovo područje kako bi se uočile i najmanje promjene na moru. Nije svaki val ili skok dupin! Potrebno je iskustvo kako bi se uočile životinje u moru, a educiranost kako bi se zaštitile. Mi na sigurnoj udaljenosti boravimo do 30 minuta s dupinima koje opazimo s jednom iznimkom – ako uočimo ženke s novorođenim ili malim mladuncima – zadržavanja nema', kaže Karlo.

Izleti su prošle godine, kad je nabavljen poseban gumenjak Tornado izrađen u Danskoj, počeli u lipnju. Ove godine startali su već u travnju. Ako na dan isplovljavanja dupini ne budu locirani, turisti imaju sutradan gratis novu mogućnost za isplovljavanje.

‘Interes je velik, ljeti vozimo od tri do četiri ture dnevno. Izvan sezone jednu, dvije. Lošinj je poseban jer je mogućnost viđenja dupina oko 95 posto a i više. Naravno, potrebno je i nešto malo iskustva kako biste ih pronašli’, kaže smijući se Karlo.

Priča o druženju s dobrim dupinima pun je pogodak, za nju se zna nadaleko. Stranci dolaze sa svih strana, povremeno parovi jedni drugima poklanjaju Dolphin watching i putuju na Lošinj iz udaljenih gradova. Na brodu su čitave obitelji, djeca, parovi, mnogi dolaze hidroavionom iz Splita, iz Pule… Cilj su dupini, a neki gosti ostaju na Lošinju par dana.

‘Za mene hobi-fotografa ovo je prvi put da sam mogla snimati ove predivne životinje u njihovom prirodnom okruženju. Preporučujem izlet svima, a posebno je važno to da vodiči brinu da ne ometaju životinje’, kaže Martina iz Austrije.

‘Naši izleti su istodobno u službi znanosti, jer bilježimo sve što se tijekom izleta zbiva kako bi kolege u Institutu mogli analizirati postoji li utjecaj našeg plovila na dobre dupine koje promatramo. Naš izlet počinje prije isplovljavanja', kaže Karlo i dodaje:

‘Uvijek napomenemo da su dupini koje promatramo divlje životinje i njihovo ponašanje nije moguće predvidjeti. Ovisno o sastavu skupine, mogu svojim ponašanjem jasno pokazati kako nismo dobrodošli. U takvim slučajevima uvijek napuštamo područje. Valja znati da su tijekom sezone izloženi velikom negativnom utjecaju zbog prometa i buke’, kaže Karlo.

​Ovoga puta dobri dupini bili su istinski dobri: sami su se odlučili prići brodu i plivati u pramčanom valu, a koliko je oduševljenje susret izazvao, pokazuje što su nakon povratka dva para odlučila usvojiti svog dupina. Riječ je o simboličnoj donaciji Institutu Plavi svijet, a usvajatelj dobiva potvrdu da je usvojio dupina.

Treba li reći da je Tac bila jedna od usvojenih?!

Ako se tijekom ovoga ljeta nađete u svom brodu u blizini dupina, ne zaboravite da ste u gostima i ponašajte se pristojno. To znači - poštujte pravila ponašanja u blizini dupina – utišajte motor i ostanite na sigurnoj udaljenosti. A tada možete postati pravi istraživač!

‘Zabilježite opis opažene jedinke, lokalitet (po mogućnosti GPS koordinate) i vrijeme (datum) opažanja te broj opaženih dupina. Priložite i kratki opis opažanja. Naravno, svaka fotografija ili video ključne su jer temeljem vaših fotografija možemo utvrditi poznajemo li pojedinu jedinku te gdje je opažena’ kaže Draško.

Podatke o opažanju možete poslati e-mailom na info@plavi-svijet.org.