ZAGREBAČKI ODVJETNICI U POSJETI

Sanader prao novac s rođakom?

Ivo sanader salzburg uhićenje

Ivo sanader salzburg uhićenje

Izvor: Reuters / Autor: Reuters Screenshoot

Iako detalji istrage koju je protiv Sanader pokrenulo Državno odvjetništvo u Innsbrucku i dalje nisu poznati, RTL javlja da je osim bivšeg premijera pod sumnjom i osoba koja mu je u rodu

RTL je doznao da se u slučaju pranja novca osim Sanadera, tereti se i jedna osoba koja je s nim u rodu, a spominje se i treća osoba.

Nije poznato koja je to 'osoba u rodu', pa ni da li se radi o Sanaderovom bratu Miroslavu, koji živi u Innsbrucku. Austrijanci obećavaju da će i Sanadera i rođaka ispitati, a druge detalje zbog interesa istrage ne žele iznositi.

Zagrebački odvjetnički tim posjetio je danas bivšeg premijera Ivu Sanadera u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu, objavio je Dnevnik Nove TV, no od Sanaderovih odvjetnika se nije moglo doznati što je bio sadržaj razgovora kao ni hoće li ponuditi jamčevinu u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu tijekom ekstradicijskog pritvora. Jedan od Sanaderovih zagrebačkih odvjetnika Ivan Lovrić izjavio je da su se dogovorili sa Sanaderom da se ne daju izjave.

'Obećali smo gospodinu, nemam ništa korisno za vas, a ovo drugo je stvarno stvar povjerljivih događanja', rekao je Lovrić za Dnevnik Nove TV, koja je objavila da su odvjetnici sa Sanaderom razgovarali 2,5 sata.

Lovrić ni ostali zagrebački Sanaderovi odvjetnici nisu danas Hini bili dostupni za telefonsku izjavu.

Zagrebački odvjetnici trebali su nakon posjete Sanaderu, kako je jučer najavljeno, razgovarati s njegovim austrijskim braniteljema o ponudi jamčevine u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu.

Glasnogovornica državnog odvjetništva u Salzburgu prošlog je tjedna izjavila kako nije poznato želi li Sanader ponuditi plaćanje jamčevine, ali i da puštanje uz jamčevinu u ovom trenutku nije vjerojatno jer u njegovu slučaju 'postoji mogućnost skrivanja činjenica i utjecaja na svjedoke'.

Zasad je nepoznato i hoće li se Sanader na novom saslušanju, 27. prosinca, protiviti hrvatskom zahtjevu za izručenjem kao i to je li spreman za sutrašnje svjedočenje videovezom pred povjerenstvom pokrajnskog parlamenta u Klagenfurtu o svojim saznanjima vezanim uz "aferu Hypo".

Republika Hrvatska je zatražila Sanaderovo izručenje jer ga sumnjiči za udruživanje s ostalim osumnjičenima u korupcijskoj aferi "Fimi medija" te zbog zloporaba položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija. USKOK je protiv njega pokrenuo istragu, a sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog bijega i utjecaja na svjedoke.

U međuvremenu je Državno odvjetništvo u Innsbrucku pokrenulo istragu protiv Sanadera na temelju prijave jedne tirolske banke o sumnji za pranje novca. Naime, jedna tirolska banka podnijela je prijavu za pranje novca, po kojoj postoji mogućnost da Sanader u Tirolu raspolaže računima koji su povezani sa sumnjičenjima protiv njega u Hrvatskoj.

Ako se sumnja protiv Sanadera u Austriji pokaže osnovanom, protiv njega bi se morao pokrenuti kazneni postupak, što bi odgodilo njegovo izručenje Hrvatskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!