KAMEN SPOTICANJA

Sanader pozvao Sloveniju da suspendira blokadu

17.01.2009 u 19:18

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader pozvao je danas Sloveniju da "suspendira blokadu Hrvatske" u pregovorima s Europskom unijom, ističući istodobno da granične teškoće sa Slovenijom ne mogu biti prepreka ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

"Pozivam Sloveniju da suspendira blokadu Hrvatske, a što se nas tiče, mi ćemo nastaviti raditi svoj posao", istaknuo je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u Splitu na proslavi 19. obljetnica utemeljenja HDZ-a u tom gradu.

Vlada i svi ministri, dodao je, dobili su zadaću da sva mjerila za zatvaranje poglavlja budu gotova i siguran sam da ćemo naći diplomatsko rješenje.

Ističući da je granični spor u Savudrijskoj vali bilateralno pitanje koje se ne može staviti kao prepreka Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju, Sanader je podsjetio da je s tim otvorenim (graničnim) pitanjem i Slovenija ušla u EU.

"Prema tome, ako nismo riješili granicu, a Slovenija je s neriješenom granicom ušla u Europsku uniju, onda to može i Hrvatska i ne treba to pitanje stavljati u europske pregovore jer to nije imala ni Slovenija", istaknuo je Sanader.

"Moramo zajedno otići pred Međunarodni sud pravde i svatko će iznijeti svoje argumente pa neka taj sud na temelju argumenata kaže gdje je točno granica u Savudrijskoj vali", poručio je Sanader i ponovio kako Hrvatska neće dopustiti da joj bilo tko zabranjuje dostaviti dokumente tom sudu. Dodao je kako je o tom telefonom razgovarao sa slovenskim premijerom Pahorom i rekao mu da time sugeriraju kako imaju lošiju poziciju.

"Ja nikada ne bih tebi zabranio ni u primisli da doneseš svoje dokumente. Neka Slovenija donese sve dokumente svijeta za koje misli da će joj koristiti, ali to će uraditi i Hrvatska", prenio je Sanader poruku Pahoru.

Istaknuo je da Hrvatska nema ništa protiv Slovenije te da su u bivšoj Jugoslaviji Hrvatska i Slovenija bile dvije najprijateljskije i najnaprednije republike te da tako treba i ostati. "Siguran sam da između hrvatskoga i slovenskog naroda nema problema i da nas veže dobrosusjedstvo i prijateljstvo", rekao je Sanader, dodajući kako je znak tog prijateljstva i činjenica da mnogo Slovenaca dolazi na more u Hrvatsku te da su oni naši dragi i dobrodošli prijatelji.

Premijer je govorio i i teškoćama u domaćoj brodograđevnoj industriji, pri čemu je istaknuo da je brodogradnja brand Hrvatske. "U pregovorima s EU želimo sačuvati tu djelatnost jer ona je uvijek bila naš ponos", rekao je.

"Nedopustivo je da imamo dobru brodogradnju, dobre brodograditelje, radnike u škverovima, a da se na svakom brodu proizvede minus. Moramo istražiti u čemu je problem i zašto je to tako", rekao je Sanader, dodajući da je pulski "Uljanik" pozitivan primjer koji "ne proizvodi minuse". Istaknuo je da Hrvatska kao buduća, 28. članica EU, u pregovorima o brodogradnji mora poštovati pravila koja poštuje svih 27 članica.

Također je istaknuo doprinos Hrvata iz BiH uspostavi neovisne i slobodne Hrvatske. "Hrvatska Vlada će učiniti sve što može da hrvatski narod u BiH sačuva ravnopravnost s druga dva naroda u toj zemlji jer nema BiH ako nema hrvatskog naroda u njoj", rekao je Sanader.

Premijer je podupro najavljene kandidature splitskoga gradonačelnika Ivana Kureta i splitsko-dalmatinskog župana Ante Sanadera na te dužnosti na lokalnim izborima u svibnju.