POČETAK KRAJA AFERE SPICE

Sanader, Kosor i Bebić svjedočit će o Polančecu?

12.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Dođe li do suđenja za aferu Spice, o toj bi kuhinji svoja saznanja, ako ih imaju, iz klupe za svjedoke mogli dati Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Marina Matulović-Dropulić, Luka Bebić i Ivan Jarnjak, doznaje se neslužbeno iz krugova obrane

Međutim, zasad je to možda ne daleka, ali ipak budućnost jer sud najprije mora odlučiti hoće li uopće biti suđenja, a to ovisi o pravomoćnosti USKOK-ove optužnice o čijoj će osnovanosti Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučivati danas te idući ponedjeljak.

USKOK u tom predmetu službenoga naziva Manager Damiru Polančecu, bivšem HDZ-ovom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva, na teret stavlja da je šefovao zločinačkom mrežom odgovornom za gospodarske malverzacije, kojom je Podravka oštećena za oko 400 milijuna kuna.

Optužnica na tristotinjak stranica podignuta je u rujnu 2010, a njome se, osim Polančeca, tereti još sedmoricu bivših Podravkinih čelnika i njihovih poslovnih partnera za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, zloporabu položaja i ovlasti, pomaganje i poticanje na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

U osmeročlanoj ekipi Spice boysa bivšem HDZ-ovom 'prodanom bratu' Polančecu društvo čine još bivši predsjednici uprave Podravke Darko Marinac i Zdravko Šestak, bivši članovi uprave Podravke Josip Pavlović i Saša Romac,vlasnik i direktor propale splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, vlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te zagrebački odvjetnik Zoran Marković

Prema Zakonu o kaznenom postupku, optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je vratiti tužiteljstvu na doradu, a odluku će donijeti nakon što iza zatvorenih vrata sasluša rezultate istrage i dokaze na kojima se zasniva optužnica.

Valja podsjetiti da je riječ je o jednom od najopsežnijih spisa u povijesti hrvatskog pravosuđa, više od 40.000 stranica, zbog čijeg su kopiranja neki gotovo spali na prosjački štap, a odluka je dodijeljena predsjedniku Uskočkog odjela i od početka siječnja vršitelju dužnosti predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću.

Anto Nobilo, Polančecov odvjetnik, u prosincu je tražio Turudićevo izuzeće zbog osobnog negativnog stava prema njegovom klijentu, no taj mu je zahtjev tadašnja predsjednica suda Mirjana Rigljan odbila, a danas Nobilo kaže: 'Idemo naprijed.' Ističe da je 'obrana za sutrašnji dan spremna, kao i odgovori koje će dati na navode iz optužnice'.

Bude li USKOK-ova optužnica prihvaćena na sudu, slijedi takozvano pripremno ročište pred novim vijećem koje ima zadatak odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koji će biti ispitani na glavnoj raspravi. Prije početka suđenja, optuženici će se još jednom moći očitovati o optužbama koje im se stavljaju na teret, a do te je faze postupka moguća i nagodba s tužiteljstvom.

'MLADINIĆ SE NIJE NAGODIO'

U medijima se u međuvremenu spominjalo da je do jedne nagodbe već došlo, i to u Mladinićevom slučaju. No to je demantirao njegov odvjetnik Milenko Umičević: 'Moj klijent nije se nagodio, ne smatra se krivim, a upozorit ćemo na to da su kršena prava jer je USKOK ispitivao svjedoke bez nazočnosti okrivljenika i njihovih branitelja, čime je onemogućeno pravo na obranu. Na to smo već upozoravali i upozorit ćemo opet.'

Na 'nezakonitosti u istrazi' prst će upirati i Marinčeva obrana, kaže jedan od njegovih odvjetnika Ante Madunić, koji je kazao da su 'podnesci spremni, a bit će i zahtjeva za novim svjedocima, ali o konkretnim imenima nije još želio govoriti, osim što je kazao da su važna gospodarska imena.

Među takvim se imenima spominjalo i bankare Franju Lukovića i Božidara Prku, a među zvučnim imenima koje žude ispitati obrane bilo je i ono bivšeg glasnogovornika vlade Ratka Mačeka te šefa HSS-a Josipa Friščića.

U istrazi koja je trajala godinu dana, USKOK-om je, naime, prodefiliralo više od sto svjedoka, a obrana ih je u zasebnoj istrazi zahvaljujući novom ZKP-u ispitala još 50-ak. Međutim, branitelji nisu uspjeli ispitati sve koje su željeli, pa to kane učiniti na suđenju.

Najzvučnije ime svakako je aktualni salzburški uznik, nekoć hrvatski premijer i šef 'prodanom bratu' Ivo Sanader, ali zgodno društvance u klupi za svjedoke mogli bi činiti, ako sud prihvati zahtjev obrane, i aktualna premijerka Jadranka Kosor, bivša ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić, aktualni šef Sabora Luka Bebić te bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, doznaje se neslužbeno.

Premda je Sanader željeni svjedok obrane, na njega bi mogao računati i USKOK zbog njegovog svjedočenja pred saborskim Istražnim povjerenstvom za Inu, kad se spominjalo veze Ine, Mola, OTP banke i Podravke. Službeni transkripti odaslani su DORH-u, ali USKOK nije dužan sve do pripremnog ročišta povodom optužnice obavijestiti sud hoće li tražiti njegovo svjedočenje ili ne.