LJUBAV PREKO ŽICE

Sanader i Pahor telefonom dogovorili susret

04.02.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader telefonski je razgovarao sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom i tom prigodom su dogovorili skorašnji susret, priopćeno je u srijedu iz Ureda za odnose s javnošću hrvatske vlade

ZAGREB - Nakon što je u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH zaprimljen odgovor slovenske strane na diplomatsku notu od 23. siječnja 2009., premijer Sanader nazvao je predsjednika slovenske vlade s kojim je, kako se navodi u priopćenju, razgovarao o aktualnom stanju u bilateralnim odnosima između Hrvatske i Slovenije.

Sanader i Pahor tom su prilikom dogovorili skorašnji susret, koji bi se trebao dogoditi u iduća dva do tri tjedna. Pojedinosti i točan datum tog susreta dogovorit će se diplomatskim putem, stoji na kraju priopćenja.

Pahor je potvrdio da se telefonom čuo sa Sanaderom i da su se dogovorili za sastanak koji bi trebao biti za dva do tri tjedna dodajući da je riječ o sastanku "informativnog značaja".

"Danas me je telefonom nazvao hrvatski premijer Sanader i dogovorili smo se za susret za dva do tri tjedna", rekao je Pahor novinarima nakon svog susreta s predstavnicima bankarskog sustava s kojima je govorio o pitanjima globalne financijske krize.

"S hrvatskim kolegom dogovorili smo se za susret informativnog značaja kako očekivanja od tog susreta ne bi bila previsoka te da javnost u obje države i međunarodna zajednica već od tog susreta ne bi očekivali rješenje postojećeg spora", rekao je Pahor.

Objasnio je da je situacija u vezi sa sporom zamršena, stoga nije potrebna samo politička volja, nego i promišljena rješenja na obje strane. "Samo će se tako postići kompromis važan za rješenje problema", rekao je Pahor.

Pahor sutra započinje svoju europsku "mini turneju", tijekom koje će se susresti s britanskim premijerom Gordonom Brownom, francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.  U sutrašnjem radnom posjetu Londonu pratit će ga ministri za financije i europska pitanja.

Slovenski mediji iznose ocjene analitičara da Pahor posjetom vodećim europskim prijestolnicama, uz razgovore o aktualnim pitanjima globalne gospodarske krize i europskim temama, želi osnažiti i poziciju Slovenije u graničnom prijeporu s Hrvatskom koja je dovela do blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Slovenski premijer, smatra se, također želi testirati mogućnosti tzv. "vijeća mudraca", koje je ponudila Europska komisija da se taj spor riješi još pred uključivanje Hrvatske u integraciju. Po mišljenju nekih, vjerojatno će biti riječi i o kašnjenju ratifikacije hrvatskog pristupnog protokola za NATO u slovenskom parlamentu.