poražavajući podaci

Samoborci imaju ideju kako zaposliti mlade; pripremat će švedski stol

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 17.05.2019 18:41
  • Objavljeno 17.05.2019 u 18:41
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Samoborci su osigurali više od pola milijuna kuna, a tim će novcem osposobiti 50 mladih nezaposlenih za hotelske pekare, mahom one koji su napunili 18 godina, a odrasli su bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Za hotelske pekare osposobit će se 50 nezaposlenih mladih između 15 i 25 godina. Osigurano je za to 665.250 kuna pristiglih iz europskih fondova. Program osposobljavanja osmislit će Pučko otvoreno učilište Samobor, koje se za ovaj projekt odlučilo zbog poražavajuće statistike, navodi se na službenim stranicama Grada Samobora. Naime, godišnje oko 170 mladih iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji poslije završetka srednje škole ne zna kamo dalje.

U ovom su gradu, navodi se, smještene tri kuće za zbrinjavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a surađujući s njima uočena je potreba formiranja programa što će osigurati budućnost štićenicima koji su završili školovanje, napunili 18 godina, napustili kuće u kojima su odrasli, ali su zbog manjka adekvatne skrbi roditelja u vrlo lošoj poziciji prilikom potrage za poslom. Kako bi praktična nastava u programu osposobljavanja pojačala zapošljivost ciljane skupine, educirat će se i mentori koji u pekarnici podučavaju polaznike.

Samoborci navode da će polaznici ovog programa steći kompetencije, ali i proaktivan stav te usvojiti profesionalno ponašanje, a u sklopu osposobljavanja organizirat će se i radionice što će ih voditi poznati stručnjaci koji će ih na kraju i ocijeniti.

'Nakon analize tržišta uočeno je kako pekarama nedostaje radne snage te je u suradnji sa samoborskom pekarnicom Zemljič, koja nosi i međunarodne oznake kvalitete te predvodi Hrvatsko udruženje pekara vrhunske kvalitete, održan sastanak pekara na kojem je odlučeno kako se mlade treba educirati upravo u smjeru osposobljavanja hotelskih pekara koji sudjeluju u pripremi švedskog stola u malim i srednjim hotelima u Zagrebu i okolici', objašnjava se na stranicama Grada Samobora, čije je Pučko otvoreno sveučilište kroz Operativni program EU-a Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. osiguralo pristup stjecanju praktičnih vještina koje mladima ujedno služe kao potpora strukovnom obrazovanju te usklađivanju sa stvarnim potrebama tržišta rada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!