KRši se embargo

SAD želi da UN zabrani iranski program balističkih projektila

12.12.2018 u 21:28

Bionic
Reading

SAD će izvršiti pritisak na Vijeće sigurnosti UN-a da zauzme tvrđe stajalište prema iranskom programu balističkih projektila sposobnih da nose nuklearne bojne glave i da onemogući da Iran provodi pokusna lansiranja, izjavio je u srijedu američki državni tajnik Mike Pompeo.

Pompeo je VS-u također rekao da 2020. ne bi trebalo Teheranu ukidati embargo na uvoz oružja i pozvao vijeće da donese "mjere nadzora i zabrane, u lukama i na moru, kako bi se onemogućilo da Iran krši embargo".

"Iran daje utočište al Qaedi, podupire talibane u Afganistanu, naoružava teroriste u Libanonu, potiče nezakonitu trgovinu somalskim ugljenom koja koristi al-Shabaabu te uvježbava i oprema šijitske milicije u Iraku", ustvrdio je Pompeo na sjednici VS-a o provedbi UN-ovih sankcija protiv Irana.

Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, vjerojatno neće poduprijeti mjere koje je predložio Pompeo.

Bez navođenja o kojim se zemljama radi, ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia optužio je neke članice vijeća da sastanak koriste kako bi "raspravljale o tzv. regionalnom ponašanju Irana koje opisuju kao jedini izvor svih zala na Bliskom istoku".

"No ono o čemu ne govore je bilo kakav smisleni prijedlog o tome pitanju i stvara se dojam kako je jedini cilj dodatno širiti protuiransku histeriju i demonizirati Iran", naglasio je Nebenzia. Rezolucija UN-a iz 2015. poziva Iran da se na osam godina suzdrži od razvijanja balističkih projektila koje mogu nositi nuklearne bojne glave.

Neke države smatraju da zbog jezika rezolucije taj dokument nije obvezujući.