NA RUBU SNAGA

SAD: Rekordan broj umrlih i hospitaliziranih, iščekuje se odobrenje cjepiva

10.12.2020 u 15:49

Bionic
Reading

Sjedinjene Države potvrdile su u četvrtak više od 3000 žrtava covida-19, najviše u jednom danu od početka pandemije, dok se zemlja priprema za početak cijepljenja kroz nekoliko dana.

Broj žrtava covida-19 dosegao je 3253 u srijedu, čime je ukupan broj mrtvih od početka pandemije u SAD-u porastao na 289.740. Hospitalizirano je rekordnih 106.219 oboljelih.

Zdravstveni radnici su iscrpljeni, a milijuni Amerikanaca odbijaju nositi maske i izbjegavati gužve u borbi protiv koronavirusa, piše Reuters.

Cijepljenje zdravstvenih radnika i starijih u domovima moglo bi započeti već u nedjelju, iako vjerojatnije početkom sljedećeg tjedna, najavili su dužnosnici Trumpove administracije.

Američki vojni general Gustave Perna, šef Operacije Warp Speed Trumpove administracije za cjepivo protiv covida-19, rekao je da se sve naručene doze cjepiva nalaze u farmaceutskim kompanijama.

"No odradili smo brojne probe i prošli cikluse planiranja (...) i zato sam uvjeren da ćemo, čim stigne hitno odobrenje za uporabu, moći pakirati (cjepiva) i u roku 24 sata početi s distribucijom", rekao je Perna.

  • +6
koronavirus, sad Izvor: Profimedia / Autor: Allen J Schaben/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Skupina neovisnih zdravstvenih stručnjaka trebala bi u četvrtak donijeti odluku o tome hoće li preporučiti cjepivo Pfizera i njemačkog partnera BioNTecha za odobrenje američkoj Upravi za lijekove i hranu (FDA).

FDA bi cjepivo mogla odobriti najranije u petak ili subotu pa bi cijepljenje u SAD-u započelo u nedjelju ili ponedjeljak, rekao je za Fox News Moncef Slaoui, glavni savjetnik u Operaciji Warp Speed.