RADNI VIKEND

SAD: Predsjednik Zastupničkog doma želi izbjeći blokadu savezne vlade

14.09.2023 u 18:15

Bionic
Reading

Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Kevin McCarthy, upozorio je u četvrtak članove svoje stranke da bi mogli platiti političku cijenu ako dozvole da početkom sljedećeg mjeseca dođe do blokade rada vlade zbog prijepora oko javne potrošnje

"Nitko ne pobjeđuje ako dođe do blokade vlade", rekao je McCarthy novinarima nakon sastanka stranke iza zatvorenih vrata.

McCarthy je također rekao da će Zastupnički dom nakon vikenda zasjedati sve dok se ne postigne dogovor o financiranju savezne vlade za iduću godinu, što se treba učiniti do 30. rujna, kada istječe fiskalna godina.

Ukoliko Zastupnički dom, pod kontrolom republikanaca, i Senat, pod kontrolom demokrata, do 30. rujna ne donesu dugoročni ili kratkoročni prijedlog zakona o financiranju savezne vlade, koji onda potpisuje predsjednik Joe Biden, 1. listopada će uslijediti blokada rada svih vladinih agencija. Bila bi to četvrta blokada američke savezne vlade unazad deset godina.

Desno republikansko krilo poručuje da neće podržati mjere javne potrošnje ukoliko McCarthy ne pristane na ograničavanje javne potrošnje u fiskalnoj 2024. na razinu iz 2022., tj. na 1,47 bilijuna dolara, što je 120 milijardi manje nego je dogovoreno s Bidenom u svibnju.

Umjereni republikanci se tome protive, a Don Bacon je rekao da će "sve učiniti kako bi se izbjegla blokada savezne vlade".

Zbog političkih računica koje nose veliki rizik, rejting agencija Fitch u kolovozu je američki dug degradila s besprijekorne razine AAA na AA+.

"Po mišljenju Fitcha, standardi upravljanja kontinuirano su se pogoršavali u proteklih 20 godina, uključujući pitanja proračuna i duga, bez obzira na dvostranački dogovor u lipnju o suspenziji limita zaduživanja do siječnja 2025.", navela je tada agencija.

Krajem lipnja utjecajni neovisni institut CBO, u kojem rade bivši dužnosnici američke središnje banke, ministarstva financija i Kongresa, podigao je procjenu ovogodišnjeg američkog javnog duga, iskazanog udjelom u BDP-u, za dva postotna boda, na 98 posto.

Do 2029. trebao bi blago nadmašiti BDP i iznositi 107 posto, izračunali su.

U protekla tri desetljeća bio je u prosjeku otprilike upola manji od BDP-a, pokazuju izračuni CBO-a.