BIVŠI VOĐA PROUD BOYSA

Vukao je konce pobune na Kapitolu, a sad ide u zatvor na čak 22 godine: Tko je Enrique Tarrio?

06.09.2023 u 16:48

Bionic
Reading

Bivši vođa američke ekstremno desne skupine Proud Boys Enrique Tarrio (39) osuđen je na 22 godine zatvora, što je najteža kazna izrečena za napad na Kapitol, na kojem se nalazi sjedište američke vlade

Prošloga tjedna četvorica pripadnika Proud Boysa, koji su u svibnju proglašeni krivima kao i Enrique Tarrio, osuđena na zatvorske kazne od 10 do 18 godina.

Dvjestotinjak članova Proud Boysa napalo je 6. siječnja 2021. godine Kapitol, sjedište američkog Kongresa, kako bi pokušali spriječiti potvrdu izborne pobjede demokrata Joea Bidena nad tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Za razliku od ostale četvorice, Tarrio, za kojega je tužiteljstvo tražilo 33 godine zatvora, toga dana nije bio u Washingtonu, no sudac je procijenio da je bio glavni pokretač urote, odnosno 'general' koji je vukao konce iz daljine. Na njega nije djelovalo kajanje optuženog, čiji su glas povremeno gušili jecaji.

Nakon napada na Kapitol u siječnju 2021. godine uhićeno je i optuženo više od 1100 osoba. Više od polovine njih osuđeno je, uglavnom na stroge zatvorske kazne.

Proud Boysi odigrali su središnju ulogu u pokretanju napada na Kapitol 6. siječnja. Osnovani 2016., započeli su djelovanje kao skupina koja prosvjeduje protiv političke korektnosti i percipiranih ograničenja muškosti, a s vremenom su prihvatili i ulične borbe kao metodu djelovanja te prerasli u grupu s prepoznatljivim bojama, žutom i crnom. Njihova popularnost skočila je kad ih je prepoznao Trump.

'Oni su bili na čelu svakog većeg proboja obrane Kapitola, predvodeći napad na sjedište vlade', rekao je američki državni odvjetnik Matthew M. Graves. Na suđenju je dokazano da su se vođe Proud Boysa i Oath Keepersa urotili prije, tijekom i nakon opsade Kapitola kako bi upotrijebili silu protiv svoje vlade s ciljem zaustavljanja mirnog prijenosa vlasti. Prethodno su u ovom slučaju osuđeni suoptuženi Ethan Nordean, Joseph Biggs, Zachary Rehl i Dominic Pezzola. Nordean je osuđen na 18 godina zatvora, Biggs na 17 godina, Rehl na 15 godina, a Pezzola na 10 godina.

Prema sudskim dokumentima i dokazima prezentiranim tijekom suđenja, prije događaja 6. siječnja 2021. Tarrio je osnovao poseban odred Proud Boysa, poznat kao Ministarstvo samoobrane, a on je uključivao suoptuženike Nordeana, Biggsa i Rehla, udruženih da spriječe, ometaju i odgode ovjeru glasovanja elektorskog kolegija te da se silom suprotstave autoritetu vlade Sjedinjenih Država.

  • +8
Enrique Tarrio Izvor: Profimedia / Autor: Michele Eve Sandberg/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U danima prije 6. siječnja 2021. Tarrio i drugi čelnici Ministarstva samoobrane osobno su odabrali članove te organizacije, uključujući suoptuženog Dominica Pezzolu, da služe kao agitatori tijekom napada na Kapitol.

Kako bi se pripremili za napad, Tarrio i drugi čelnici Ministarstva samoobrane uspostavili su zapovjedni lanac, odabrali vrijeme i mjesto za akciju te regrutirali druge članove da ih slijede i budu spremni sudjelovati u fizičkom nasilju ako to bude potrebno.

Dana 6. siječnja 2021. skupina je započela svoju akciju u 10 sati, kada su Nordean, Biggs, Rehl i drugi predvodili skupinu od gotovo 200 pojedinaca izravno prema Kapitolu. U 14.11 Pezzola je razbio prozor, omogućivši prvim pobunjenicima da uđu u Kapitol, dok su Biggs i ostali ušli odmah nakon njega. Sudski dokumenti govore da su Nordean, Biggs i Rehl te ljudi koje su oni unovačili i vodili sudjelovali u svakom kršenju stupanja na posjed Kapitola tog dana.

Tarrio je izdaleka pratio napad i objavio ohrabrujuće poruke desecima tisuća pratitelja na društvenim mrežama, uključujući sljedeće poruke: 'Ponosan na svoje dečke i zemlju' i 'Nemoj je.eno otići'. Pritom je preuzeo odgovornost za pobunu na Kapitolu, rekavši višem vodstvu Proud Boysa: 'Nemojte griješiti... učinili smo ovo.' Potom se 7. siječnja 2021. obratio pripadnicima Ministarstva samoobrane rekavši im da je 'ponosan na sve'.

Tijekom saslušanja, američki okružni sudac Timothy J. Kelly utvrdio je da njegovo ponašanje predstavlja službeni čin terorizma.

Vošingtonska policija uhitila je Tarrija početkom siječnja, kada je stigao u grad dva dana prije nereda na Capitol Hillu. Optužen je za posjedovanje dva spremnika za puške velikog kapaciteta i paljenje transparenta Black Lives Matter tijekom prosinačkih prosvjeda pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Vrhovni sud D.C.-ja naredio mu je da napusti grad do suđenja u lipnju.

  • +19
Napad na Kapitol, siječanj 2021. Izvor: Profimedia / Autor: Saul LOEB / AFP / Profimedia

Tarrio, koji je rodom iz Miamija i ima kubansko-afričko porijeklo, bio je na čelu Proud Boysa od 2018. do 2021. godine te je vodio skupinu u sukobima s onima za koje vjeruju da su Antifa, skraćenica za antifašizam, amorfan i često nasilan ljevičarski pokret.

Prije angažmana u Proud Boysima bio je direktor lokalne organizacije Latinoamerikanci za Trumpa u Floridi. Pokušao je ući u politiku kao kandidat na republikanskim primarnim izborima, ali se povukao. Prema bivšem saveznom tužitelju i transkriptima saveznog sudskog postupka iz 2014., Tarrio je od 2012. do 2014. radio kao doušnik saveznih i lokalnih policijskih snaga.

Zapisi koje je otkrio Reuters su zapanjujući jer pokazuju da je vođa krajnje desničarske skupine, koja je sada pod intenzivnim nadzorom organa za provođenje zakona, prethodno bio aktivan suradnik kriminalističkih istražitelja. Tarrio je demantirao te optužbe.

U 2012. optužen je za svoju ulogu u shemi rebrendiranja i preprodaje ukradenih testnih traka za dijabetes. Nakon što je optužen, surađivao je s istražiteljima, pomažući im u procesuiranju više od desetak drugih osoba. U 2013. osuđen je na 30 mjeseci (od kojih je odslužio 16) u saveznom zatvoru zbog promjene robne marke i preprodaje ukradenih trakica za testiranje dijabetesa.

Tarrio je već od rane mladosti imao problema sa zakonom. Godine 2004., kada je imao 20 godina, osuđen je zbog krađe na rad za opće dobro i tri godine kušnje te mu je naloženo da plati odštetu. Nakon 2004. preselio se u gradić na sjeveru Floride da bi vodio farmu peradi. Kasnije se vratio u Miami. Također je osnovao tvrtku za instalaciju sigurnosne opreme i drugu tvrtku koja pruža usluge praćenja GPS-om.