bez milosti

SAD kreće u udar na Iran: Ovo su planovi za napad

01.02.2024 u 17:54

Bionic
Reading

Sjedinjene Države odobrile su planove za višednevne udare u Iraku i Siriji protiv višestrukih ciljeva, uključujući iransko osoblje i objekte, izvijestio je CBS News u četvrtak, pozivajući se na američke dužnosnike

Predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da je odlučio kako odgovoriti na ovotjedni napad bespilotnim letjelicama u sjeveroistočnom Jordanu blizu sirijske granice u kojem su ubijena trojica američkih vojnika i ranjeno više od njih 40.

SAD je za napad dronovima okrivio militante koje podržava Iran.

Bidenov glavni diplomat, državni tajnik Antony Blinken, rekao je u ponedjeljak da bi američki odgovor "mogao bi biti na više razina, dolaziti u fazama i biti održiv tijekom vremena".

CBS u svojem izvješću nije naveo detalje o tome što američko odobrenje znači u smislu vremenskog rasporeda za udare.

Napadi bi trebali trajati nekoliko dana, a njihov početak ovisit će o vremenskim prilikama. Američka vojska bi radije napala po boljem vremenu i jasnijoj vidljivosti kako bi smanjila rizik od nenamjernog civilnih žrtava, donosi BBC.

  • +5
Narodna armija Hutija Izvor: EPA / Autor: YAHYA ARHAB

Napad dronom bio je prvi smrtonosni napad na američke snage od početka rata između Izraela i Gaze u listopadu i označio eskalaciju napetosti koje su zahvatile Bliski istok.

Američki dužnosnici odmjeravaju kako kazniti milicije koje podupire Iran, a pritom ne izazvati širi rat.