NEUGODNA PITANJA PREMIJERU

SAD: Milanoviću, jeste li vi terorist?

25.04.2012 u 08:51

Bionic
Reading

Američke vlasti još nisu ukinule vize za hrvatske državljane, pa će i Milanović morati odgovoriti namjerava li se za boravka u SAD-u uključiti u terorističke aktivnosti ili, pak, organizirati prostituciju

U Chicagu će se 20. i 21. svibnja održati 25. po redu NATO summit, a Hrvatsku bi na tom skupu, kojem je domaćin američki predsjednik Barack Obama, trebao predstavljati premijer Zoran Milanović. Ali, prije toga mora odgovoriti namjeravali li se za vrijeme boravka u SAD uključiti u terorističke aktivnosti ili, pak, organizirati prostituciju.

Zlatko Tomčić 2003. nije htio odgovoriti na niz pitanja smatrajući ih nedostojnima dužnosti koju je obnašao.

To su, naime, neka od pitanja na koja odgovaraju svi koji moraju imati vizu da bi mogli ući u Sjedinjene države. A unatoč povremenim pozitivnim signalima iz Washingtona, američke vlasti još nisu ukinule vize za hrvatske državljane.

U NATO, kao i u Hrvatskoj, postoje četiri razine tajnosti dokumenata, a Zoran Milanović kao predsjednik Vlade ima mogućnost pristupa i najpovjerljivijim papirima, čija je oznaka – Cosmic Top Secret. Dakle, NATO saveznici nesumnjivo vjeruju Milanoviću. No istovremeno mora popuniti standardni obrazac 'ds 160' kako bi mu američko veleposlanstvo u Zagrebu izdalo vizu. Osim rutinskih osobnih podataka, Milanović bi Amerikancima trebao otkriti i hoće li, ako ga puste na NATO summit, u njihovoj zemlji možda podmetati eksplozivne naprave.

'Kad putuju u SAD, hrvatski vladini dužnosnici moraju imati odgovarajuće vize. Stoga moraju ispuniti i upitnik koji, bez iznimke, vrijedi za sve državljane', rekla je Novom listu Anja Picelj Kosak, glasnogovornica američkog veleposlanstva.

Hrvatski premijeri i predsjednici koji su ranije službeno posjećivali SAD također su odgovarali na ova pitanja, međutim, u Banskim dvorima smatraju da je zbog specifične prigode, NATO summita, na kojem je jedna od tri glavne teme vojni angažman članica NATO u Afganistanu, ponižavajuće za Hrvatsku da Milanović bude u istom tretmanu.

'Ne radi se tu o bilo čijem osobnom egu. U Afganistanu trenutačno boravi 330 hrvatskih vojnika, a hrvatski premijer će u Chicagu sudjelovati u raspravama tijekom kojih će se moći čuti i vrlo povjerljive informacije. Zato je apsurdno da se prije toga mora izjašnjavati je li terorist ili krijumčar drogom', objašnjavaju u Vladi veliku nelagodu koju im stvaraju spomenuta pitanja.

Među američkim pitanjima na koje treba odgovoriti hrvatski premijer izdvajamo sljedeća:
- Imate li mentalni ili psihički poremećaj koji bi mogao predstavljati prijetnju za sigurnost vas i drugih?
- Jeste li ikad sudjelovali u pranju novca ili se želite time baviti?
- Namjeravate li se uključiti u špijunažu, sabotaže, krijumčarenje ili neke druge nezakonite aktivnosti za vrijeme boravka u SAD-u?
- Namjeravate li se uključiti u terorističke aktivnosti dok ste u SAD-u, jeste li ikad bili uključeni u terorističke aktivnosti?
- Jeste li ikad ili ste namjeravali financirati ili na neki drugi način pomagati teroriste ili terorističke organizacije?
-Jeste li član ili predstavnik terorističke organizacije?
- Jeste li ikada naredili, poticali, počinili, pomagali ili na neki drugi način sudjelovali u genocidu?
-Jeste li kao državni dužnosnik bili odgovorni ili ste izravno, u bilo koje vrijeme, na osobito težak način kršili vjerske slobode?