nastavak u rujnu

Sabor odlazi na ljetne praznike, pročitajte što su sve izglasali posljednjeg dana

14.07.2017 u 09:51

Bionic
Reading

Ni zadnji dan saborskog zasjedanja prije ljetne pauze nije mogao proći bez stanki. Većina saborskih klubova željela je govoriti o aktualnoj političkoj situaciji. Zaiskrilo je oko HRT-a, no vladajuća većina bez problema je razriješila Nadzorni odbor javne televizije

'Nedavno je izašao izvještaj o tome da ima 20-ak sudaca koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. A kako ne bi bili kad su im dosjei u Beogradu', rekao je Glasnović nakon prve stanke. Podsjetio je kako je predložio da se kandidate za suce pita i jesu li bili u Komunističkoj partiji i imaju li dosjee u Beogradu.

Kako se izbor ustavnih sudaca odgađa za jesen, ima vremena da se naprave provjere tih ljudi, rekao je Glasnović.

Pravu buru izazvalo je izlaganje SDP-a.

'Želimo upozoriti na izvješće Nadzornog odbora HRT-a koji je nedvosmisleno upozorio na spletke, moguću korupciju i sve stvari koje se događaju s novcem građana. Sada se te ljude, u režiji HDZ-a, želi smijeniti jer su ukazali na korupciju. To je nedopustivo. Korupcija očito nema boju. Javnim novcem, novcem hrvatske sirotinje vi ćete kroz smjenu NO-a nastaviti hraniti korupcijsku hobotnicu koja hoda po prisavskim hodnicima', poručio je šef SDP-a Davor Bernardić.

Jedna struktura iz vladajuće strukture u HDZ-u gura smjenu NO-a, poručio je Bernardić. 'Danas imate priliku pokazati da, bez obzira koliko vas gurali u lanac potencijalnog sukoba interesa i korupcije, možete glasati za ostanak NO-a koji je ukazao na korupciju. Koja je poruka? Bit ćete strijeljani ako ukažete na korupciju', rekao je Bernardić.

'Plenković djeluje sedativno, čak i anemično, a ispod se događa krimić kakvog se ne bi posramili ni najveći američki režiseri', dodao je, kazavši da neće uspavati ljude koji upozoravaju na to.

'Pozivam vas da budete razumni', zaključio je.

'Bernardić kao da je pao s kruške. On se ne pojavljuje na Odboru za medije jer je toliko zabrinut za HRT', spočitnuo je HDZ-ov Jasen Mesić. Kazao je kako je SDP 2015. katapultirao Nadzorni odbor. 'Vi nama govorite o HRT-u? Mijenjali ste sve zakone da biste instalirali svoje ljude. Radmana, koji je zaboravio prijaviti hotel u svojoj kartici, štitili ste godinama. Vi nama? Kako vas nije stid', poručio je Mesić.

Mesić je podsjetio kako je jučer na sjednici Odbora za medije rekao da će izvještaj NO-a proslijediti DORH-u, a ako treba, i osnovati istražno povjerenstvo.

  • +10
Posljednji dan zasjedanja Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Nakon toga za povredu Poslovnika javio se SDP-ov Gordan Maras. 'Mesić je kao Clark Gable zaslužio Oscara. Vidim, brčići su tu', kazao je SDP-ov Gordan Maras. Kada su mu HDZ-ovci počeli dobacivati, kazao je: 'Kaj vam se žuri na more?'

Mesić se požalio da ga je Maras uvrijedio. 'Očito je to dokaz da ne treba gledati televiziju i da su se Marasu pomiješali i 'Igra prijestolja' i crtići i sve...', rekao je Mesić.

'To nije bila uvreda. Clark Gable je dobar glumac. On se volio ovako teatralno izražavati', odgovorio mu je Maras.

Podsjetimo, prvi se za stanku javio nezavisni Željko Glasnović te je želio govoriti o odabiru sudaca Ustavnog i Vrhovnog suda. O radu Sabora iz stajališta 'saborskog brucoša' želio je govoriti Goran Aleksić iz Snage.

Aktualna politička situacija bila je pravi hit među zastupnicima, a stanke na tu temu tražili su SDP, HDZ, HNS i Most. SDP-ov Arsen Bauk pritom je najavio da će imati i osvrt na HRT, a na temu javne televizije želio je progovoriti i SDSS.

Krenulo glasanje - Sessa izabran za predsjednika Vrhovnog suda, razriješen Nadzorni odbor HRT-a

Nakon podužeg prepucavanja krenulo je i glasanje. Đuro Sessa je postao predsjednik Vrhovnog suda, a za njega je glasalo 84 zastupnika, 14 ih je bilo suzdržano te 33 protiv.

Sa 78 glasova za, osam suzdržanih i 47 protiv razriješen je i Nadzorni odbor HRT-a. Točnije, razriješeni su Anja Šovagović Despot, Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović.

Većinom glasova razriješene su i Mirjana Rakić i Vesna Roller iz Vijeća za elektroničke medije (VEM). Novim predsjednikom VEM-a sa 113 glasova za izabran je Damir Hajduk. Anita Malenica, koja je bila sporna SDP-u, sa 85 glasova za, 19 suzdržanih i 30 protiv imenovana je članicom VEM-a. Članovima su većinom glasova postali i Davor Marić i Vanja Gavran.

Većinom glasova podržana je i Strategija nacionalne sigurnosti.

Sabor je u Državnoodvjetničko vijeće iz reda zastupnika imenovao Mariju Jelkovac (HDZ), a u Državno sudbeno vijeće nezavisnog zastupnika Željka Lackovića.

Jednoglasno prošao Škibolin zakon

Zastupnici su jednoglasno, sa 134 glasova, podržali Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenim u RH s neovlaštenim vjerovnikom, odnosno tzv. Škibolin zakon što bi trebao pomoći ljudima koji su dizali kredite u RBA zadrugama. Odbijen je amandman Peđe Grbina i Gorana Aleksića, koji su tražili da se zakon odnosi i na one koji su ugovore sklopili izvan granica RH, ali sa zadrugama koje su djelovale u Hrvatskoj. Podsjetimo, Vlada je također podnijela 11 amandmana koji su prihvaćeni u izvornom ili pomalo izmijenjenom obliku. Glasanje o zakonu zastupnici su popratili pljeskom.

Uoči glasanja o Ovršnom zakonu stanku su zatražili Most, SDP, HDZ, HNS, Živi zid i Promijenimo Hrvatsku.

'Ministar pravosuđa je najavio cjelovite izmjene zakona, a one ne mogu biti prije godinu dana. A svi znamo u kakvim uvjetima žive naši blokirani građani. Ne možemo dopustiti da naši građani čekaju toliko dugo', poručio je nakon stanke Mostov Nikola Grmoja, kazavši kako je zakon usuglašen s HDZ-om.

'Ako HDZ ne podrži ove amandmane koje je predlagala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bit će protiv njezina zahtjeva i poslati poruku da je ona neozbiljna i populist', rekao je Grmoja.

Jučer sam bio sretan čovjek jer sam mislio da ćemo svi ovo podržati, rekao je Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku. 'Ne mogu vjerovati da se sada komplicira. Zbog čega?', upitao je Lovrinović.

Iznenadila me reakcija SDP-a, dodao je. 'Ovo je par excellence socijaldemokratsko pitanje. Molim vas da ovo podržite', pledirao je Lovrinović.

Ovršni zakon mora biti socijalno osjetljiv, ali i nuditi pravnu sigurnost, poručio je HDZ-ov Ivan Šuker. 'Vlada i HDZ će podržati prijedlog zakona i amandmane koji su usuglašeni. Oko onog što je stiglo jučer poslijepodne nismo uspjeli. Jučer se nije dopustilo drugačije misliti, a mene i kolegu Grbina se danas zbog toga cijeli dan proziva. Amandmane Mosta ne možemo prihvatiti', kazao je Šuker.

SDP-ov Peđa Grbin prozvao je Most za populizam i demagogiju. 'Ovo što u Mostu radite je demagogija. Ponašamo se kao što smo se ponašali prije pet, deset dana ili godinu, pet godina. Ovaj zakon smo podržali s usuglašenim amandmanima, 99 posto je proizvod Mosta i radi se devet mjeseci. Zar je previše da ostanemo šokirani što nakon devet mjeseci, dan prije glasovanja, dobivamo amandmane koji nisu tehnički nego suštinski? Suštinski jer nose skrivene rizike o kojima nije bilo vremena raspraviti. Ovo što sada radite je pokušaj sabotaže svega onoga što smo se dogovorili', kazao je Grbin, koji je Mostu zamjerio to što je u zadnji tren poslao amandmane na svoj prijedlog zakona.

Ovršni zakon izglasan je jednoglasno sa 127 glasova za. Od 30-ak amandmana nije prihvaćen onaj Ivana Lovrinovića da svaka stranka u postupku plaća svoje troškove. 'Šokiran sam jer je ovdje riječ o najvažnijem financijskom amandmanu. Vidim čiji se interesi štite. Razmišljajte o ljudima, a ne stranačkoj stezi', pledirao je uzaludno Lovrinović.

Sabor otvorio vrata za smjenu pravobraniteljice za djecu

Zadnjih dana bučnu raspravu izazvao je i Zakon o pravobraniteljici za djecu. Zakon je izglasan s 81 glasom za, tri suzdržana i 40 protiv. Odbijeni su amandmani SDP-a da aktualna pravobraniteljica Ivana Milas Klarić ostane na dužnosti, ali i GLAS-a da se pravobraniteljicu ne može smijeniti ako Sabor ne prihvati njezino izvješće. Prihvaćen je pak amandman vladajućih klubova prema kojemu će pravobranitelja ubuduće predlagati matični saborski odbor, a ne Vlada.

'Jedini cilj ovog zakona je smjena pravobraniteljice. I vjerojatno ćete iskoristiti prvu priliku i njezin izvještaj da to napravite. Ovo je zakon o smjeni pravobraniteljice. Jedan od amandmana koji sam potpisao jedan je od glupljih u mojoj karijeri, ali bi i takav popravio ovaj zakon. Vama nije stalo do pravobranitelja, niti izvješća, čak ni do poštovanja poslovnika', poručio je SDP-ov Arsen Bauk.

'Ovaj zakon je zakon za smjenu određene osobe, Ivane Milas Klarić. Zato se i zove 'lex Klarić'. U ovom zakonu je sve naopako. Već smo dobili packe iz Europe da se ovakve stvari ne rade, ovo uistinu nije na ponos Hrvatske i Vlade', kazala je GLAS-ova Nada Turina Đurić.

Većinom glasova, 79 za i 44 protiv, Sabor je donio izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama.

Sabor je potvrdio i odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se na zahtjev DORH-a skine imunitet Branimiru Glavašu kako bi se protiv njega mogao nastaviti voditi kazneni postupak u slučajevima Selotejp i Garaža.

Na glasanju nije bilo izbora ustavnih sudaca jer, kako je kazao Jandroković, nisu stvoreni uvjeti, odnosno nije osigurana dvotrećinska većina glasova. Jednako tako, dodao je, u dogovoru sa SDP-om za jesen je prebačeno i glasovanje o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor.

Nakon glasanja Jandroković je zaključio sjednicu. 'Zahvaljujem vam se na suradnji i vidimo se 15. rujna', poručio je.