ALEKSIĆEV PRIJEDLOG

Saborska oporba snažno 'za' zakon koji se tiče sto tisuća ljudi

19.10.2017 u 22:56

Bionic
Reading

Saborska oporba snažno je u četvrtak navečer zagovarala zakonski prijedlog Gorana Aleksića (SNAGA) koji teži boljoj zaštiti potrošača te propisuje način vraćanja preplaćenih kamata dužnicima koji su konvertirali svoje kredite u 'švicarcima'

Moj se prijedlog tiče više od sto tisuća obitelji, rekao je Aleksić predstavljajući prijedlog dopuna Zakona o zaštiti potrošača koje je potpisima podržalo 78 od 151 zastupnika.

Radi se o obiteljima kojima su banke nezakonito određivale kamate, konkretizirao je Nikola Grmoja (Most), prozivajući Vladu zbog negativnog mišljenja o tom zakonskom prijedlogu, koji uređuje i način utvrđivanja zastare za pojedinačna potraživanja na temelju pravomoćne sudske presude iz procesa za zaštitu kolektivnih prava potrošača.

Druge države su stale na stranu građana, a naša Vlada pogoduje bankama, ustvrdio je Miro Bulj (Most), navodeći da banke od naroda godišnje 'muzu' 4 milijadre kuna na ime nakande i provizije. 'Obveza je Vlade, odnosno nas zastupnika da stanemo jednom iza naroda, a ne da se štite banke', poručio je Bulj.

Nesporno je utvrđeno da su banke nezakonito mijenjale kamatne stope i logično je da moraju vratiti novac, no prave se 'mutave' i građanima savjetuju pojednačne tužbe, rekao je Ivan Pernar (ŽZ) prozivajući HDZ da radi protiv naroda, te da ne želi da banke vrate novac koji su nezakonito uzele.

  • +6
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Može vas biti sram, poručio je Pernar predstavnicima Vlade i HDZ-a, ustvrdivši da će zastupnici manjina, 'čak i Srbi' glasovati da se vrate preplaćene kamate.

O Aleksićevu prijedlogu zastupnici bi trebali pojednačno glasovati, smatra Miroslav Šimić (Most), nezadovoljan što se Sabor tim prijedlogom bavio u sitne sate.

Spreman sam surađivati s Vladom, uskladiti svoj s drugim zakonima, neka ide u drugo čitanje, poručio je zaključno Aleksić.