TRUPČEVIĆ O NAJAVI ŠTRAJKA U VEČERNJAKU

'S plaćom od 9.200 kuna neto nije nitko ugrožen'

15.03.2011 u 13:31

Bionic
Reading

'Ne odričemo nikome zakonsko pravo na štrajk, no smatramo da on nije opravdan i da za njega nema utemeljenja. Posebno stoga što i dalje svojim zaposlenicima osiguravamo materijalna prava veća od zakonom propisanih i bitno veća primanja od većine ostalih poslodavaca u Hrvatskoj', rekao je Boris Trupčević, direktor Styrie za Hrvatsku, komentirajući najavu štrajka u Večernjem listu

Trupčević tvrdi da smanjenje plaća od četiri posto nije dramatično s obzirom na gospodarsku situaciju u državi i 'otežano poslovanje', te dodaje da to ne može opravdati štrajk zaposlenika najavljen za 23. ožujka.

Kao povod za štrajk sindikat navodi 'odbijanje Uprave da potpiše Kolektivni ugovor i drastično smanjivanje stečenih kolektivnih prava zaposlenika'. Trupčevć pak tvrdi kako Uprava nije odbila potpisati kolektivni ugovor, već da su prije njegovog isteka sa sindikatima krenuli u pregovore oko novog kolektivnog ugovora, no da je sindikat odmah najavio štrajk.

'Dodatna prava moramo uskladiti s rezultatima poslovanja i tržišnim okolnostima. Trošiti se može samo ono što se zaradi, dugoročno nema druge opcije. Iskreno vjerujem da s prosječnim plaćama od preko 9.200 kuna neto ni medijske slobode ni pozicija novinara i urednika nisu nimalo ugroženi, kako to sindikat implicira', poručio je direktor Styrie.

Zaključio je da će u slučaju štrajka Večernjak izlaziti neometano jer se dvije trećine zaposlenika neće odazvati pozivu sindikata.